Magyarország

2011.12.01. 11:52

Átfogó kormányzati stratégiai irányítási rendszer jön létre

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Átfogó kormányzati stratégiai irányítási rendszer kidolgozását kezdeményezi frissen elkészült jogszabálytervezetében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Átfogó kormányzati stratégiai irányítási rendszer kidolgozását kezdeményezi frissen elkészült jogszabálytervezetében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

 

A kormányzati portálon közzétett dokumentum alapján egységes szempontok, elvek, fogalmak vonatkoznának 2012. január elsejétől egy-egy stratégiaidokumentum-típus kidolgozására, nyomon követésére, értékelésére és felülvizsgálatára. Alapelv, hogy a stratégiai dokumentumok végrehajthatóak legyenek, és a pénzügyi ráfordítások arányban álljanak az elérni kívánt eredményekkel - olvasható a honlapon.

A stratégiai tervdokumentumok csoportosíthatóak abból a szempontból, hogy kötelezően megalkotandóak vagy nem kötelezően megalkotandóak, valamint, hogy azok elfogadására a kormány, miniszter vagy egyéb kormányzati szerv vezetője jogosult. A tervezet meghatározza az egyes stratégiai tervdokumentum-típusok közötti hierarchiát - amelynek értelmében az alacsonyabb szintű dokumentumok a magasabb szintűekkel és egymással nem lehetnek ellentétesek -, illetve nemzeti középtávú stratégiáról, miniszteri programról, szakpolitikai stratégiáról, szakpolitikai programról, intézményi stratégiáról, minisztériumi munkatervről és intézményi munkatervről rendelkezik.

Az egyes kötelezően előkészítendő stratégiai tervdokumentumokra vonatkozóan javasolt szabályok között szerepelnek például az "országelőrejelzésről" szólóak, amelyek rögzítik: az országelőrejelzés olyan, egy vagy több tudományos szerv, szervezet, intézmény vagy intézet által kidolgozott hosszú távú stratégiai tervdokumentum, amely tartalmazza a tervezett időtávon belül a Magyarországot érintő problémák és kihívások előrejelzését és azonosítását; a tudományosan értékelhető és előrelátható társadalmi, gazdasági, kulturális, környezeti folyamatok és hatások elemzését; valamint a jövőkép, az átfogó fejlődési irányvonalak, közpolitikai célok bemutatását. Ilyen anyag előkészítéséről a kormány döntene, felülvizsgálata a nyilvánosságra hozatalától számítva négyévente történne meg.

Az országelőrejelzés előkészítéséről szóló döntést első alkalommal 2013. december 31-ig kell elfogadni - áll a KIM tervezetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!