Sárospatakon emlékeztek II. Rákóczi Ferencre

Akt.:
Sárospatak, 2015. március 27. Hörcsik Richárd, a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5-ös számú, sátoraljaújhelyi választókerületének országgyűlési képviselője, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke és Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke (b-j) felavatják II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulóján a Sárospataki vár, a református kollégium és a nagykönyvtár történelmi emlékhellyé válását megörökítő emléktáblát a sárospataki várkertben 2015. március 27-én.
Sárospatak, 2015. március 27. Hörcsik Richárd, a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5-ös számú, sátoraljaújhelyi választókerületének országgyűlési képviselője, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke és Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke (b-j) felavatják II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulóján a Sárospataki vár, a református kollégium és a nagykönyvtár történelmi emlékhellyé válását megörökítő emléktáblát a sárospataki várkertben 2015. március 27-én. - © MTI Fotó: Vajda János
árospatak, 2015. március 27., péntek (MTI) – Magyarország és Erdély egykori fejedelmére, II. Rákóczi Ferencre emlékeztek születésének 339. évfordulóján pénteken Sárospatakon. Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Örökség Intézete és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), valamint a Rákóczi-vár kertjében történelmi emlékhelyet avattak, annak mementójául, hogy a zempléni város meghatározó szerepet töltött be az ország történelmében.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke azt mondta: az intézet azon dolgozik, hogy a nemzet történelmének meghatározó helyszínei a lehető legszélesebb körben legyenek ismertek.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: olyan megállapodást írtak alá, amelynek célja az, hogy a nemzeti történelmi helyekre méltán lehessenek büszkék a határon inneni és túli magyarok.

“Magyarországnak van mire büszkének lennie ezeréves múltjában” – hangsúlyozta.

Elmondta azt is: a magyar köznevelésnek az a célja, hogy mindazt, ami érték, és ami a múltból alapot ad arra, azt a modern kor kihívásainak megfeleltetve is elérhetővé tegye. Figyelnek arra, hogy “mindazon dolgokat, szimbólumokat, emlékhelyeket, értékeket, amelyekre méltón lehetünk büszkék”, azokat a jövő generációjának is megmutathassák – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés korábban magyar emléknapokról és nemzeti emlékhelyekről döntött, ennek keretében március 27-ét II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánította.


patak2

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára (b) és Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke aláírja a minisztérium és az intézet közötti együttműködési megállapodást a sárospataki Református Kollégium udvarán 2015. március 27-én, II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulóján. | MTI Fotó: Vajda János


Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke arról szólt, hogy 339 éve ezen a napon, Borsiban született II. Rákóczi Ferenc, akinek az élete népe szolgálatáról szólt, neve nemcsak a szabadságharccal folyt egybe, hanem a “nemzet szabadságvágyával is”.

A fideszes politikus azt mondta: a Rákóczi-szabadságharc történelmünkben először teremtett nemzeti összefogást az idegen elnyomás ellen egy független Magyarországért. Ez “kívülről, nagyhatalmak miatt (…), belülről pedig a folyamatos széthúzás miatt elbukott” – tette hozzá.

Megemlítette azt is: a Rákóczi-szabadságharc ennek ellenére mindig erőt adott azoknak, akik ezt követően a szabadságért szálltak síkra.

– MTI –