Turistából sosincs elég

Várják a nyaralóhajós kirándulókat
Várják a nyaralóhajós kirándulókat - © Fotó: ÉM
Bodrogkeresztúr, Cigánd, Sárospatak, Tokaj – A Bodrog és a Tisza várja a nyaralóhajós kirándulókat.

A kormány több mint 4,6 milliárd forintot szán arra, hogy beinduljon a nyaralóhajók forgalma a Tiszán és a Bodrogon – jelentették be nemrég Tokajban. Arra voltunk kíváncsiak, a két folyó mentén lévő települések mit profitálhatnak majd ebből.

Minőségi turizmus

– Ez a fajta nyaralási lehetőség egyértelműen minőségi turistákat hoz a térségbe – mondja Posta György, Tokaj polgármestere. – Számunkra az a cél, hogy ezeket a turistákat bevonzzuk a városba. Szerencsére Tokaj nem csupán természeti, de gazdag építészeti és kulturális értékkel is rendelkezik. A tokaji bor nagy húzóerő, és a nyári szezonban egymást érő programok is vonzerőt jelenthetnek. Nyugat-Európában annyira kedvelt üdülési forma ez, hogy évekre előre lekötik már a hajókat, így biztos vagyok abban, nálunk sem lesz ez másként. Miután Tokajban lesz az egyik báziskikötő, jelentős javulást remélünk a turistaforgalomban.

– A pontos paramétereket még nem ismerjük, de érdekel minket is a program – mondja Májer József, Bodrogkeresztúr polgármestere. – Bodrogkisfaludon van egy magánkikötő, ott is meg tudnak állni a hajóval érkező turisták, és aki ismeri a környéket, az tudja, Kisfalud és Keresztúr szinte egybeépült. Nem szűkölködünk látnivalókban, pincészetekben, ezért őszintén remélem, minket sem kerülnek majd el a turisták.

Kiaknázatlan lehetőségek

– Nagy öröm volt számunkra, hogy Sárospatak is belekerült a programba egy kikötőhely létesítésével – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Az köztudott, hogy Sárospatak a térség turisztikai központja, számos olyan természeti értékkel rendelkezünk, ami a szárazföldről is vonzza a turistákat. Ma már annyi látnivalóval és programmal rendelkezünk a nyári szezonban, hogy egy turista akár egy hetet is el tud tölteni csak Sárospatakon. Meggyőződésem, hogy bár fellendülőben van a Bodrogon a vízi turizmus, azért ez még számos eddig kiaknázatlan lehetőséget rejt magában.

– Amikor a kompközlekedés megindult Cigánd és Dombrád között, akkor felmerült, hogy esetleg a mi településünk is csatlakozhatna a programhoz – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – A Bodrogköz települései közül Cigánd van a legközelebb a Tiszához. A mi városunknak és rajtunk keresztül a Bodrogköznek is jót tenne, ha ezek a turisták megjelennének nálunk, hiszen ennek a térségnek számos olyan értéke van, amelyeket fel lehet keresni.

Nyaralóhajók megyénkben

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos 2017 decemberében Tokajban jelentette be, a nyaralóhajó-turizmusra több mint 4,6 milliárd forintot szán a kormány.

Nyugat-Európában ez már bevett üdülési forma. Egy család vagy egy baráti társaság kibérel egy hajót és az azon való utazgatással és a kikötőkben és környékén eltölt egy-két hetet.

Ki fogják jelölni a Bodrogon és a Tiszán a vízi útszakaszokat. Egyelőre húsz hajót szándékoznak vásárolni, darababonként maximum 80 millió forint értékben.

– ÉM-BG –


Nyaralóhajók

Egy klasszikus nyaralóhajó paraméterei

15 méternél nem hosszabb

Maximális sebessége 8–12 km/h

4–12 személy szállítására alkalmas

Jogosítvány nélkül vezethetőSárospatak.
BOON.HU


hirdetés