Több mint 900 éves a bodrogolaszi templom

Akt.:
A bodrogolaszi templom
A bodrogolaszi templom - © Fotó: BG
Bodrogolaszi – A Bodrog-parti település műemléke az Árpád-­korból származik.

A Sárospatak közelében található Bodrogolaszi kétségtelenül legszebb műemléke a római katolikus templom. A templom első említését 1201-ből, Imre király okleveléből ismerik.

A római katolikus plébániatemplom a Bodrog jobb partján áll, közvetlenül az évszázadok óta használt Bodrogközbe vezető út, gázló és rév feletti dombon, mint erődtemplom.

A Bodrog feletti magaslaton, kőfalmaradványokkal övezett, a Szentháromság tiszteletére szentelt, kisméretű római katolikus templom román stílusú, a XII. században épült. A hajó keleti vége és a szentély román kori alapokon a XVIII. században épült újjá. A XIX-XX. században átalakították.

Félköríves bejárat

Kisebb magaslaton körítőfallal övezve szabadon álló, félköríves szentélyzáródású templom, nyugati oldalán négyzetes alaprajzú toronnyal, a hajó északi oldalán modern, keresztalaprajzú, sátortetős sekrestyével. A templom nyeregtetejét és a torony gúlasisakját műemléki palafedés borítja.

A torony nyugati oldalának földszintjén nagyméretű, félköríves bejárat nyílik. Felette, a karzatszinten keskeny, álló téglalap alakú résablak nyílik. A következő szinten oldalanként, a keleti oldal kivételével egy-egy, félköríves záradékú ikerablak található. Az ablakok közül a déli oldalon álló eredeti, a többi részben kiegészített. Az iker­ablakok felett egykor ívsoros párkány húzódott, ma már csak helyenként van meg, legjobban a torony déli homlokzatán, de ott is részben kiegészítve.

A torony legfelső szintjén oldalanként egy-egy, az alatta levőköz hasonló ablakokat láthatunk kisebb méretben. Felettük újabb – ugyancsak részben rekonstruált – ívsoros párkány húzódik. A hajó déli homlokzatának keleti szakasza későbbi hozzáépítés.

ÉMSárospatak.
BOON.HU


hirdetés