Három helyszínre megy a pataki művelődési ház

Ráfér a megújulás az épületre
Ráfér a megújulás az épületre - © Fotó: BSZA
Sárospatak – A tervezést egy neves Makovecz tanítvány, Sáros László nyerte el.

Felújítják ezért a munkák idejére három helyszínre költözik szeptemberben a Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatakon. Mint már korábban írtunk róla, a Makovecz Imre tervezte épületet 1983-ban adták át, az elmúlt 35 év pedig nem múlt el nyomtalanul, az egykor a világ tíz legszebb új épülete közé megválasztott közintézményre ráfér a felújítás. Aros János polgármester lapunknak azt mondta: a tervezést egy neves Makovecz tanítvány Sáros László nyerte el. Ennek az áttekintése után kiderült, hogy a kormány által biztosított 1,3 milliárd forint kevés lesz az építkezésre, a végösszeg megközelíti, de meg is haladhatja a kétmilliárd forintot – közölte a polgármester. Hozzátette: ígérvényük van rá, hogy a hiányzó összeget is megkapja a beruházás, aminek eredményeként egy 21. századi művelődési központot alakítanak ki Sárospatakon.

Csatlósné Komáromi Katalin az intézmény igazgatója azt közölte, hogy három különböző helyszínre költöztetik tevékenységüket. A könyvtár az Eszterházy Károly Egyetem Comenius Campusára költözik. Csökkentett könyvállománnyal várják majd a látogatókat, de minden rendezvényét megtartja az intézményrész. Az igazgató tájékoztatása szerint a közművelődési programok többségét az Újbástya Rendezvénycentrumban tartják meg, itt lesz az intézmény átmeneti központja is a tárgyalkotó csoportok ugyancsak ott kapnak helyet a működésükhöz. A mozit a Sárospataki Képtárban helyezik el. Csatlósné Komáromi Katalin szerint a 3 dimenziós vetítési feltételek kialakítása, a gépészet elhelyezése lesz a legnehezebb feladat.

Az új felállásban szeptember 22-én lesz az első program az Újbástyában, egy kamarazenei elő­adás, de október 8-án nyitnak minden helyszínen. A színházi produkciókat pedig kisebb pódium előadásokkal igyekeznek pótolni, ennek egyik első programja egy Jordán Tamás előadói est lesz. A nagyobb közönségigényű rendezvényeket reményeik szerint a Sárospataki Református Teológiai Akadémia imatermében rendezhetik meg. Szeptember elsején búcsúztató összejövetelt tartanak – mondta az igazgató hozzátéve: az átmeneti időszak előreláthatólag két évig tart.

ÉM-BSZASárospatak.
BOON.HU


hirdetés