Az olaszliszkaiakat segítik

Már birtokba vették az új intézményt
Már birtokba vették az új intézményt - © Fotó: Vajda János
Olaszliszka – Már 200 Biztos kezdet Gyerekház működik az országban.

Hiánypótló intézménnyel gazdagodott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos hálózata. A 2001-ben megnyitott és Tanoda programot működtető Olaszliszkai Szociális és Fejlesztő Központ most Biztos Kezdet Gyerekházzal bővült a hegyaljai településen. A csütörtöki átadáson jelen volt egyebek mellett Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

Már működik a ház

– Amikor építkezünk, az nem önmagáért történik, hanem azzal célunk van – mondta az ünnepségen Lehel László. – Sokaknak a segítségével jött létre ez az intézmény. Ez a ház az Országos Adventi Pénzadománygyűjtéséből valósulhatott meg több mint 27 millió forintból. Ezen a helyen a 0-3 éves korosztály fejlesztése történik majd.

Öröm számunkra, hogy egy újabb Biztos Kezdet Gyerekház jött létre – mondta Fülöp Attila. – Ezzel most már országszerte 200 ilyen intézmény működik, amely 2500 gyereket ér el. Ezek működtetésére a jövő évi költségvetésben 700 millió forint áll a rendelkezésre. Fontosak az ilyen jellegű szociális intézmények, amelyek a valahová kötődés élményét adják meg a gyerekeknek és a szüleiknek is. A szociális fejlődés területe nem két ember egymás közötti története, hanem egy közösségé. Néha a tovább éléshez, a továbblépéshez elég egy ölelés, vagy tudni azt, hogy tagjai vagyunk egy közösségnek, amelyre számíthatunk és építhetünk.

Tavasszal folytatják

Lehel László az átadáson bemutatta az Ovi-Sport Alapítványtól kapott sportpályát és a Szerencsejáték Zrt.-től kapott buszt is.

– Még nem vagyunk kész az építkezéssel, mert bár működik a ház, tavasszal tovább folytatjuk azokat a munkákat az udvaron, amelyeket még nem tudtunk befejezni – mondta Lehel László.

ÉM-BG



Sárospatak.
BOON.HU






hirdetés