Sárospatak hírei

2019.02.04. 14:23

Ötven év a művészetben

Sárospatak - Muha Miklós kapta Sárospatakon a Ködöböcz József-díjat.

Sárospatak - Muha Miklós kapta Sárospatakon a Ködöböcz József-díjat.

A magyar kultúra napját Sárospatakon is megünnepelték az Újbástya Rendezvénycentrumban. Ez alkalommal a város által adományozott díjakat is átadták, amelynek keretében Ködöböcz József-díj elismerésben részesült dr. Muha Miklós, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

Hagyományok tisztelete

– A meglepetés és az öröm érzése hatott át, amikor megtudtam, én kapom a díjat, hiszen mindig büszke voltam Sipos György tanár úrra, akinek a kezei alatt táncos voltam, és ő kollégája volt Ködöböcz Józsefnek – mondta dr. Muha Miklós. – 1969-ben ismerkedtem meg a művészettel és már családos ember voltam, amikor még aktívan táncoltam. Később felkértek a Bodrog néptáncegyüttes vezetésére és akkor azt mondta egy barátom, Miklós ne kezdd el, mert soha nem hagyod abba. Igaza volt, az elmúlt évtizedekben annyira megfertőződtem a hagyományok tiszteletével, hogy azóta is csak ezzel foglalkozom.

Vissza Patakra

Dr. Muha Miklós 1949-ben Sárospatakon született, feleségével jelenleg is sárospataki lakosok. Miskolcon szerzett gépésztechnikusi oklevelet. 1983-ban lett a Kertészeti Tudományok doktora. 1969 és 1982 között aktívan táncolt a Bodrog Néptáncegyüttesben. Itt ismerkedett meg a hagyományőrzés fontosságával, a néptánc szépségével és a személyiségformáló hatásaival, a tánc közösségformáló lehetőségeivel. Mindhárom gyermeke több évig táncolt a Bodrog Néptáncegyüttesben, ma már unokái is táncot tanulnak. 1986–2000-ig 14 éven át szervezte és menedzselte a Bodrog Néptáncegyüttes munkáját, külföldi belföldi fellépéseit. 2000-től a Bodrog Néptáncegyüttes Sárospatak Egyesület elnöke.

1998-ban megalapította a Sárospataki Táncművészeti Iskolát – jelenlegi nevén – a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskolát és 20 éve működteti.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!