Sarkozy ismertette főbb külpolitikai irányelveit

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök hétfőn ismertette főbb külpolitikai irányelveit Párizsban, a Franciaországba akkreditált nagykövetek előtt tartott beszédében. Az erős Európát akaró elnök az iraki csapatkivonás határidejének meghatározását javasolta, konstruktívabb szerepet vár a “brutális” Oroszországtól, elfogadhatatlannak nevezte, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, és jelezte: nem akadályozzák meg Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz.

Sarkozy jelezte, hogy egy “erős Európa” híve, mert a nemzetközi színtéren “komoly játékosként” fellépő EU “hatékonyabb, tisztességesebb és harmonikusabb világrendet” építene. A francia elnök közölte, hogy erős védelmi, bevándorlási, és környezetvédelmi politikára van szüksége Európának.

Sarkozy, felelevenítve, hogy Franciaország a kezdetektől fogva ellenezte az Irak elleni katonai akciót, egyértelmű határidő kitűzését javasolta a külföldi csapatok kivonására. A francia köztársasági elnök jelezte, hogy országa segítséget nyújtana Irak problémáinak politikai megoldásához.

Az elnök hangsúlyozta Franciaország és az Egyesült Államok közötti barátság fontosságát, de hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy a két országnak mindenben egyet is kell értenie.

“Oroszország erejét fitogtatva tér vissza a nemzetközi szintérre, bizonyos fokú brutalitással játszva ki erős kártyáit”, a gázt és olajat, mondta Sarkozy. A francia köztársasági elnök közölte: egy nagyhatalomnak mellőznie kell a brutalitást, és reményét fejezte ki, hogy Oroszország “pozitív, és konstruktív szerepet fog játszani a korunk problémáinak megoldásában”.

Az iráni atomproblémát napjaink “kétségtelenül legsúlyosabb kríziseként” jellemezte, és “elfogadhatatlannak” nevezte, hogy Teherán nukleáris fegyverre tegyen szert. Ugyanakkor közölte, hogy a perzsa állam sokat nyerhetne, ha feladná atomprogramját.

Sarkozy Törökországgal kapcsolatban közölte, hogy inkább egy szoros szövetség kialakítását szeretné az ázsiai országgal, mint annak csatlakozását az Európai Unióhoz, de jelezte: Franciaország nem akadályozza meg a két fél közötti tárgyalásokat, bárhova is vezetnek azok.