Sarkozy cáfol – Párizs nem a legmodernebb atomreaktort adja el Líbiának

A francia államfő hétfőn cáfolta, hogy Párizs a legmodernebb típusú atomreaktort adná el Líbiának. Nicolas Sarkozyt ((nikolá szárkozi)) a Parisien ((párizieen)) című lap értesüléséről kérdezték, amire ő csak annyit válaszolt: “Tévedés! Nem igaz!”

A családjával együtt az Egyesült Államokban nyaraló francia államfő azt nem cáfolta, hogy Párizs szerződést írt alá Tripolival arról, hogy Líbiában megépítenek egy nukleáris erőművet, amely tengervizet sótalanítva ivóvizet állít majd elő.

A Parisien című párizsi lap hétfői száma azt írta, hogy az atomerőmű létesítésében főszerepet játszó francia cég, az Areva fő részvénytulajdonosának, az Atomenergia Bizottságnak egyik vezetője azt mondta az újságnak, hogy Líbia arra kérte fel a céget, hogy a legmodernebb típusú, úgynevezett EPR-reaktort szállítsanak majd. (Az EPR az Európai Nyomottvizes Reaktor rövidítése).

Az AFP hírügynökség érdeklődésére egyébként az Areva illetékese nem erősítette meg a lap információját és Sarkozy államfő is cáfolta a modern reaktor eladásának lehetőségét.Sporthírek