Sarkozy botrányt kavaró kijelentései

Botrány kerekedett szombaton a jelenleg legesélyesebb francia elnökjelölt legutóbbi nyilatkozata nyomán. Nicolas Sarkozy ((nikolá szárkozi)) azt nyilatkozta a Philosophie ((filozofí)) című hetilapnak, hogy hajlik arra a feltevésre, miszerint “vannak emberek, akik pedofil hajlammal születnek és ezt a kérdést nem tudjuk kezelni”. Később pedig úgy fogalmazott: “Franciaországban évente több mint 1200 ember lesz öngyilkos, de nem azért, mert a szüleik ne törődnének velük, hanem azért, mert genetikailag gyenge idegzetűek és születésüktől fogva mélabúsak”.

Sarkozy szavait élesen bírálta Párizs érseke egy szombati rádióműsorban. André Vingt-Trois ((andré veentroá)) szerint az embernek igenis van szabad akarata “és rendkívül káros, ha valaki azt sugalmazza, hogy az ember életét eleve eldönti, hogy kik a szülei és milyen környezetben él”.

A két másik esélyes elnökjelölt is reagált Sarkozy kijelentéseire. A centrista Francois Bayrou ((franszoá bájrú)) “borzongatónak” és “rendkívül aggasztónak” nevezte a jobboldali jelölt szavait, míg a szocialisták jelöltjének, Ségolene Royalnak ((szegolen roájál)) a kampányfőnöke “meglepőnek” minősítette Sarkozy nyilatkozatát, maga Royal pedig azt mondta: ő a tudósokra bízná a tudományos kérdések megválaszolását.

Az április 22-ei első forduló előtt egyébként Sarkozy áll a legjobban, de csak csekély az előnye. Ebben szerepe lehet annak is, hogy meglehetősen megosztó kijelentéseket tesz rendszeresen. A múlt héten például azt mondta: jónak tartaná egy külön Bevándorlási és Nemzeti Önazonossági Minisztérium létrehozását.