Sárkányfesztivál Bódvalenkén

Bódvalenke – A Bódvalenke – Freskófalu projekt egy évvel ezelőtt indult. Szombaton Sárkányünnepre várnak mindenkit!

Roma festőművészeket hívtak meg ebbe piciny, végtelenül szegény, majnem teljesen cigányok lakta borsodi faluba, hogy a házak falára freskókat fessenek – remélve, hogy ezzel turistákat tudnak a faluba vonzani, ami munkahelyeket, de legalábbis egy kis kiegészítő jövedelmet teremthet. Ezidáig 9 monumentális freskó készült el, további három képet most festenek. Az idén nyáron már más európai országokból is hívnak roma festőművészeket, mert ezzel egy, a világon egyedülló művészeti központot akarnak létrehozni: az európai roma festészet hatalmas, szabadtéri tárlatát.

El is játsszák

Holnap, június 19-én Bódvalenke bemutatkozik a világnak első Sárkányünnepe alkalmával! Neves cigány zenészeket, énekeseket és táncosokat hívtak meg, hogy improvizáljanak a freskók előtt. Ezzel még soha nem látott cigány összművészeti alkotás, „Gesamtkunstwerk” jön létre. A programnak ez a része (12.00-16.00) egyidejűleg több helyszínen, mintegy kálvárijárás-szerűen valósul meg: a közönség a művészekkel együtt járhatja be a képeket. Néhány kép történetét a gyerekek el is játsszák.

2 méter magas

A tervek szerint 16 órakor Páll Béla polgármester rövid beszédet tart, a falu egy képviselője köszönetet mond a támogatóknak, és felolvassák Andor László európai biztosnak, az esemény védnökének a bódvalenkeiekhez intézett levelét. Ezután Imrei Boglárka szobrászművész helyi mesterek által felállított „Sárkány” c. szobrát avatják fel – gyönyörű ősi cigány ruhákba öltözött táncosokkal, és azzal, hogy a jelenlévők festéket és ecsetet kapnak, és befesthetik a Sárkányt.  (A szobor mintegy 2m magas és 10 m hosszú.)
A Sárkány a szimbolikus kapocs Bódvalenke turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körülövező értékes, védett lápra épülő ökoturizmus között. Ezt a meghívott művészek koncertje, hatalmas örömzenélés és tánc követi. A programban szerepel még rengeteg játék a gyerekeknek (nem utolsósorban sárkányeregetés), cigány divatbemutató és főzőverseny. Erre a napra Bódvalenke bevezeti a helyi pénzt, a lenkést.

A rendezvényen a borsodi árvízkárosultak javára gyűjtést szerveznek.