Sárkány-napra készül Csökmő

Sárkány-napra készül Csökmő
Csökmő – Nagy lendülettel készülnek a szervezők az augusztus 19-ei XVII. Sárkány-napra. Dél-bihar legnevezetesebb falunapjára már újul a jelképes sárkány, amit minden évben a falunapon reggel népviseletbe öltözött fiúk húznak végig a község utcáin.

A sárkány alapja 6 méter hosszú, és 3,5 méter magas, lajtoskocsira szerelt vasváz, bedrótozva. Erre kerülnek a rongyok, aztán a tapéta réteg, majd kap egy zöld festékalapot, majd a mintát.

A falu lakói évről-évre izgatottan várják a Sárkány-nap reggelén mindenki “Süsüjét”, hogy vajon milyen “ruhában” vonul végig a településen.

Az idén is a szokásos időben, reggel hatkor indul útjára a sárkány az őt kísérő Csökmői Ifjúsági Fúvószenekarral, akik zenés ébresztőt adnak a csökmőiek nagy örömére. Délelőtt kirakodóvásár várja a népet, délután pedig különböző szabadtéri programok. Mulatós műsor, hastánc, bábszínház, tánccsoportok biztosítják a jó szórakozási lehetőséget. Sztárvendég a Kistehén zenekar, majd a Kerozin együttes lesz. A tűzijátékot a résztvevők apraja-nagyja várja, míg a reggelig tartó diszkó igazán a fiatalokat csábítja.

A Sárkány-nap a környékből is Csökmőre vonzza a látogatókat. Évente megközelítőleg háromezren jönnek el a rendezvényre. Az idén a szervezők az I. Dél-Bihari Főzőverseny megrendezésével még színesebbé kívánják tenni a rendezvényt. A környező településeket képviselő csoportok marhapörkölt főzőversenyen vehetnek részt, miközben a településük bemutatására is alkalmuk nyílik.

A nagyhírű rendezvényhez kapcsolódik a Tájház által szervezett programsorozat is. Ők katonai felvonulással mennek a Patai Iskola udvarára, ahol megnyitják a második világháborús helytörténeti kiállítást, amit Nagy András szervezett. A Tájház udvarán családi főzőverseny, és néptánc, népzene, kézművesek kiállítása, játszóház várja az oda látogatókat.

A sportolni vágyókat pedig a Nagy Ferenc által szervezett Öregfiúk futballmérkőzés hívogatja a sportpályára. Ilyenkor csökmőről elszármazott, régi futballbarátok jönnek össze egy kis játékra, emlékezésre.