Tárgyalás

2020.02.20. 10:00

Végéhez közeledik a megye nagy drogpere

Kilószámra állították elő a morfiumot a volt tsz-csarnokban.

Horváth Imre

Forrás: shutterstock/illusztráció

Három tárgyalási nappal és a perbeszédekkel folytatódik a héten a Miskolci Törvényszéken az elmúlt évek legnagyobb drogfogásának pere. Kilenc vádlottja van az ügynek, amelynek a szálai a határon is átvezetnek, ugyanis Ukrajnából jött a megrendelés, hogy a cola fantázianevű drogot kezdjék el gyártani Magyarországon. Ehhez a bűnbanda a felsődobszai volt tsz-telephelyet nézte ki magának, amelyet kibéreltek egy külön alapított céggel, majd beszereztek négy tonna máktöreket és az előállításhoz szükséges dolgokat és berendezéseket.

A mákszalma a máknövény valamennyi része a magok kivételével. Az ebből kivonható hatóanyag a morfium, ami szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható. A telephelyen 28 kilogramm tiszta hatóanyagot nyertek már ki, amely mennyiség ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Ezt akár heroin készítéséhez is használhatták volna a későbbiekben, az illegális szert pedig külföldre szánták.

A mákszalmának még a tárolására is nagyon komoly jogszabályok vonatkoznak, az ügy IV. rendű vádlottja állami engedély birtokában jogosult volt annak átmeneti tárolására, de az engedély kereteit túllépve a kért mennyiséget társai rendelkezésére bocsátotta. A társaságra a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága figyelt fel, amely azt feltételezte, hogy nagy mennyiségű vágott dohány illegális előállításával foglalkoztak a telephelyen. Érthető módon leesett a pénzügyi nyomozók álla, amikor rájöttek, hogy nagyüzemben gyártják a telephelyen a kábítószer-alapanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában