Egészség

2019.12.28. 16:30

Nem mindegy, hogyan jelent beteget

Nem elég megüzenni egy kollégával, hogy nem megyünk dolgozni.

Forrás: Shtterstock/Illusztráció

Nem vagyok betegeskedő típus, általában egészségben átvészelem a telet. A napokban mégis elkaptam valamilyen fertőzést. Hogyan kell szabályosan beteget jelenteni a munkáltatónak? – kérdezi olvasónk.

A munkavállaló betegsége egyfelől személyes ügy, másrészt viszont üzleti és jogi probléma is. Ezért mindhárom szempont figyelembevételével kell kezelni. A súrlódások megelőzése érdekében fontos tudni, hogy mi a szabályos eljárás.

Orvosi igazolással

Ha valaki beteget jelentene, akkor a következőképpen tegye. Egyrészt a betegnek otthon kell meggyógyulnia, ez azért is fontos, hogy adott esetben ne fertőzze meg a kollégáit. Másrészt a munkaadónak el kell látnia a feladatát, teljesítenie kell szerződéses kötelezettségeit, illetve a piac igényeinek megfelelő működést kell produkálnia. A munkavállalónak ezt meg kell értenie, akkor is, ha beteg. Ezért tehát bejelentési kötelezettséggel tartozik.

Nem elég megüzenni egy kollégával, hogy nem megy dolgozni. Minél előbb orvosi igazolással kell bizonyítania a megbetegedését. Az orvos visszamenőleg legfeljebb öt napra adhat igazolást, azaz időben el kell menni a rendelésre vagy ki kell hívni a háziorvost. Az is fontos, hogy a megfelelő személynek kell bejelenteni a távollétet. Ezt a személyt, a munkahelyi elöljárót a köznyelv főnökként jelöli meg, akinek a személyéről a munkavállalót a munkahelyére való felvételekor írásban kell tájékoztatni. A főnök személyének változását szintén közölni kell a munkavállalóval.

Jogilag ez annyit jelent, a bejelentést úgy kell megtenni, hogy lehetővé tegye a munkáltatónak a kötelezettségei teljesítését. Egyszerű helyzet, amelyet pár példával könnyű bemutatni. Ha a munkavállaló az ügyfélszolgálaton dolgozik, képtelenség, hogy az ügyfeleknek senki se válaszoljon, csak mert éppen beteg az, akinek fel kellene vennie a telefont. Helyettesíteni kell, méghozzá azonnal. Ugyanez a helyzet egy kereskedésnél is, nem lehet kiakasztani a „Betegség miatt zárva” táblát.

Egyértelműnek kell lennie

Azonnali értesítés nem mindig lehetséges. Ha valakit súlyos baleset ér vagy annyira rosszul van, hogy képtelen rá, akkor elképzelhető, hogy a bejelentés csak egy későbbi időpontban valósul meg, de ekkor is az első lehetséges alkalommal meg kell tennie. Bizonyos esetekben nem is a munkavállaló veszi fel a kapcsolatot a cégével, ettől függetlenül a munkaadó a tájékoztatást tudomásul veheti, és intézkedhet.

A bejelentésnek egyértelműnek kell lennie. Azaz nincs ebben a körben semmi olyasmi, amit úgy ismerünk, hogy „ráutaló magatartás”. Attól még nem valósul meg a bejelentés, ha valaki előző nap szipog, és azt mondja a munkahelyi elöljárójának: „Főnök, ha nem javulok holnapig, az nem lesz így jó!” Közölni kell, hogy beteg és nem jön dolgozni, továbbá azt is, hogy az orvos kiírta, és hogy mikor megy kontrollra. Ez azért fontos, mert amíg az orvos nem dönt a keresőképtelenségről, addig a munkáltató nem köteles igazoltnak elfogadni a hiányzást.

Amikor a munkaadó dönt

Ha a munkavállaló rosszul érezte magát, de az orvos szerint dolgozhat, akkor a hiányzás megítéléséről a munkaadó dönt. Elfogadhatja gondos eljárásnak, és igazolhatja a hiányzást. Dönthet úgy, hogy az orvos meglátogatása indokolt volt, de ezt a munkavállaló a saját kockázatára tette, és emiatt fizetett vagy fizetés nélküli szabadságnak tekinti a távollétét. De semmi sem kötelezi arra, hogy belátó legyen, tekintheti az esetet igazolatlan hiányzásnak is. Ezért ajánlatos már azt is előre közölni a főnökkel, ha valaki munkaidőben orvoshoz megy.

Ha tartósabb keresőképtelenséget okozó betegség támadta meg, akkor az orvostól legalább kéthetente igazolást kell kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában