Sárfürdő és dagonya

Sárfürdő és dagonya

A szezon legnehezebb versenye várt a Short Track Quad Bajnokság részvevőire Dömsödön. A szombati szabadedzések és időmérőfutamok még rendben lezajlottak, de vasárnap hajnal egytől ötig folyamatosan ömlött az eső a pályára.

Az első előfutamokban, a Short Track Quad Bajnoksággal közösen megrendezett Mammut Autókrossz Országos Bajnokság résztvevőinek a felét traktorral kellett kivontatni a pályáról, de akadt olyan autó is, amelyet emelővillás targoncával kellett kiemelni a sárból.

A quadosok már éppen túl voltak a második előfutamukon, amikor újra leszakadt az ég. A rendezők esőszünetet rendeltek el, ami után többeknek a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a krosszautókkal egyáltalán a rajthelyig el tudjanak jutni.

Szerencsére mire a quadosok harmadik előfutama kezdődött, a pálya valamelyest felszáradt. Ennek ellenére csak a nagyobbik kategória versenyzői használták ki a harmadik előfutam adta lehetőségeket, a 440 cm3 alatti, STQ2-esek közös megegyezés alapján nem jöttek ki a futamra.

A döntők előtt komoly karbantartáson esett át a pálya, aminek köszönhetően eltűntek a mély keréknyomok. A döntők kezdetekor azonban újra el kezdett ömleni az eső, ennek ellenére valamennyi futamot meg lehetett tartani.

Az 1000 cm3 alatti STQ1-es kategóriában Tóth Demeter indulhatott az első pozícióból, ami jelentős előnnyel járt, hiszen a pálya belső nyomvonala valamelyest jobban tapadt. Ennek köszönhetően Tóth azonnal az élre vágott. A második helyet Negyedi Ferenc kaparintotta meg, aki Tóth mögül, szintén a tapadósabb részen rajtolt.

Negyedi azonban az első körben megforgott, aminek köszönhetően Kazár körbemotorozta őt, és máris a bajnoki cím védőjéé volt a második pozíció. Tóth Demeter ekkorra elég nagy előnyre tett szert, de Kazár utána eredt és a második kör közepén a hajtűkanyarban megelőzte.

Ettől a pillanattól kezdve elég nehéz volt beazonosítani a versenyzőket, hiszen mindenki merő sár volt.

Kazár fokozatosan húzott el Tóth-tól és elég nagy előnnyel megnyerte a versenyt. Mivel Dömsöd előtt Tóth Demeterrel holtversenyben vezették a bajnokságot, győzelmével Kazár a pontversenyben is az élre állt.

Tóth miután Kazár megelőzte, nem akart kockáztatni és inkább a biztos pontszerzést jelentő második helyre hajtott.

Élete egyik legnehezebb versenyét vívta Ludas Zoltán, akinek szemüvege annyira besarazódott, hogy a harmadik körben kénytelen volt ledobni. A futam végére annyira tele menet a szeme sárral, hogy a célegyenesre fordító kanyarban ki sem tudta nyitni a szemét.

A harmadik helye ennek ellenére meglett, ami egyben azt is jelentette, hogy a bajnokságban is felzárkózott a dobogós helyre.

Negyedi Ferenc futott be negyedikként, amellyel ő kettőt lépett előre a bajnokságban és a hatodikról a negyedikre kapaszkodott fel. Őt követtel Laczkó Gellért és Varga Norbert.

Kunkli Tivadar és Lévai Gergely nem teljesítették a teljes távot, így ők ezúttal pontot sem szerezhettek.

A 440 cm3 alatti STQ2-esek futama nagy versenyt hozott. Az előfutamok alatt a Nagydoboson pályafutása első győzelmét megszerző Fridel Balázs dominált, így ő indulhatott az első helyről.

Az első kanyarba azonban Farkas János fordulhatott elsőnek, aki azt a trükköt vetette be, hogy harmadik fokozatban indult. Mögé sorolt be Kovács János.

Farkas az egyik egyenes szakaszon megcsúszott. Ekkor tudott elmenni mellette Kovács, aki meg is nyerte a futamot. Ezzel jelentős előnyre tett szert a bajnokságban.

Farkas János a második helyre hozta be motorját, ami több negyedik helyezése után az első dobogós eredménye volt. Mivel pedig a verseny előtt egy tévéinterjúban megígérte, hogy ha dobogós helyen végez, megfürdik a sárban, kénytelen volt beváltani ígéretét.

A dagonyába Fridel Balázs is betársult hozzá, aki az előfutamokon nyújtott jó szereplése ellenére csak harmadik lett. Az örömre azonban volt oka, hiszen egyszer megforgott, de még olyan szerencsésen tudta egyenesbe állítani motorját, hogy nem veszített vele pozíciót.

Ladányi Károly szerezte meg a negyedik helyet, Ebecz László, Sirok Martin és a bajnokságban a második helyen álló Tóth Attila előtt. Őket követte Popik János és Huba Dávid.

A Short Track Quad Bajnokság következő futamát Gyulán rendezik, augusztus 19-én, ahol első ízben mérkőzhetnek meg a versenyzők salakmotoros pályán.

Kazár Miklós, Suzuki, STQ1 1. helyezett: – Pályafutásom legizgalmasabb versenye volt. Negyedi Ferit vakon előztem meg, mert nem láttam semmit. Végig betartottam azt a taktikát, amit csapatvezetőmmel megbeszéltünk. Ennek köszönhetően sikerült nyernem.

Tóth Demeter, Suzuki, STQ1 2. helyezett: – Az előfutamok jól sikerültek. A döntőre nagyon csúszóssá vált a pálya. Kazár Miki megelőzött és onnantól kezdve nem akartam kockáztatni, mert a bajnokság szempontjából minden egyes pont nagyon értékes.

Ludas Zoltán, Yamaha, STQ1 3. helyezett: – Életem legnehezebb versenye volt. A harmadik körben el kellett dobnom a szemüvegem, mert nem láttam semmit. Az utolsó kanyarban már annyira csípte a szeme a sár, hogy ki sem tudtam nyitni.

Kovács János, Yamaha, STQ2 1. helyezett: – Az első előfutamban kiderült, hogy nem jó a gumink. Gyorsan hozattunk másikat, aminek köszönhetően a döntőben a második helyről rajtolhattam. Sikerült megelőznöm Farkas János, és nyerni.

Farkas János, Suzuki, STQ2 2. helyezett: – Nagyon rég óta vártam rá, hogy felállhassak a dobogóra. A döntőben harmadikban rajtoltam, és vezettem is a versenyt, de az egyenesben megcsúsztam és Kovács Jani megelőzött. Nagyon boldog vagyok a második helyemmel.

Fridel Balázs, Yamaha, STQ2 3. helyezett: – Az előfutamok jól sikerültek, az első helyről indultam, de a rajtnál beragadtam, aztán meg is forogtam egyszer. Mindezek után a harmadik helyezést nagyon jónak tartom.

SHORT TRACK QUAD BAJNOKSÁG 7. FUTAM VÉGEREDMÉNY

STQ1 (1000 cm3-ig)

1. Kazár Miklós Suzuki 6:13,23

2. Tóth Demeter Suzuki 6:26,73

3. Ludas Zoltán Yamaha 6:33,36

4. Negyedi Ferenc Suzuki 6:34,36

5. Laczkó Gellért Yamaha 6:43,11

6. Varga Norbert Polaris 7:16,16

7. Kunkli Tivadar Suzuki

8. Lévai Gergely SuzukiSTQ2 (440 cm3-ig)

1. Kovács János Yamaha 6:16,75

2. Farkas János Suzuki 6:25,22

3. Fridel Balázs Yamaha 6:53,45

4. Ladányi Károly Suzuki 6:55,39

5. Ebecz László Yamaha 7:04,11

6. Sirok Martin Suzuki 7:13,58

7. Tóth Attila Yamaha 7:14,72

6. Popik János Yamaha 7:17,72

8. Huba Dávid Yamaha 7:51,50SHORT TRACK QUAD BAJNOKSÁG ÁLLÁSA A 7. FUTAM UTÁNSTQ1 (1000 cm3-ig)

1. Kazár Miklós Suzuki 164

2. Tóth Demeter Suzuki 161

3. Ludas Zoltán Yamaha 123

4. Negyedi Ferenc Suzuki 108

5. Kunkli Tivadar Suzuki 105

6. Lévai Gergely Suzuki 98

7. Laczkó Gellért Yamaha 74

8. Kerekes Attila Suzuki 45

9. Varga Norbert Polaris 15

10. Vidák Zorán Suzuki 14

Orosz Zsolt Yamaha 14

12. Burján Benjamin Suzuki 12

Fridel Balázs Yamaha 12STQ2 (440 cm3-ig)

1. Kovács János Yamaha 167

2. Tóth Attila Suzuki 140

3. Farkas János Suzuki 109

4. Tóth Szilárd Yamaha 100

5. Huba Dávid Yamaha 95

6. Ladányi Károly Suzuki 91

7. Popik János Yamaha 83

8. Ebecz László Yamaha 47

9. Fridel Balázs Yamaha 45

10. Rakovits Zoltán Suzuki 41

11. Kósa Béla Suzuki 20

12. Sirok Martin Suzuki 15

13. Herendi Zsolt Suzuki 11SHORT TRACK QUAD BAJNOKSÁG 2007-ES VERSENYNAPTÁRA

április 29. Nyirád

május 6. Prerov

május 27. Losonc

június 17. Velke Uherce

július 8. Szeghalom

július 15. Nagydobos

augusztus 12. Dömsöd

augusztus 19. Gyula, HELYSZÍNVÁLTOZÁS!

szeptember 9. Secovec

szeptember 30. LosoncTovábbi hírek a boon-sportoldal kategóriából

Sporthírek