Santonok Debrecenben

Santonok Debrecenben
Santon a neve azoknak a kis figuráknak, amelyek tegnaptól kezdve a Belvárosi Közösségi Házban (Debrecen, Kossuth utca 1.) mutatják be a franciaországi Provence életét.

A szervezők közleményben tudatták: A Debreceni Művelődési Központ és az Alliance Francaise de Debrecen szervezésében október 17-én 17 órakor a Belvárosi Közösségi Házban (Kossuth u. 1.) nyílt az Egy francia tradíció-provence-i figurák: Les Santons című kiállítása. A kiállítás és a hozzá kapcsolódó programok (játszóházi foglalkozások) október 27-éig hétköznapokon 10-től 18 óráig látogathatók. A játszóházi foglalkozásokra a következő telefonszámon lehet jelentkezni: 30/303-7862.

A SANTON-ok néhány cm magas, kézzel festett terrakotta emberkék, akik Provence legtöbb társadalmi rétegét illusztrálják. Elképzelni sem lehet más eszközt, amely ilyen hűen mutatná be Provence vidékét. Aki jól ismeri a Santonokat, az jól ismeri Provence-t.

 A CARBOMEL cég, melynek a santonjait bemutatjuk, kiadott egy mesekönyvet, amelyben Szaturnin, az egyik legvonzóbb santonjuk életre kel. A Szaturnin mesét játszóházi foglalkozások alkalmával ismerheti meg a fiatalabb közönség, míg az idősebbek, magát a Santon-kiállítást tekinthetik meg illetve plakátkiállítást Provence-ról és a Carbonel cég munkáiról.

A cég Franciaország legnagyobb santonkészítő műhelye, de nagysága mellett sikerült fenntartania a kézimunka szépségét és figuráinak gyermeki ártatlanságát.

F. Gy.