Sandy hurrikán – Poszt-trópusi ciklonná alakult a vihar

Washington, 2012. október 30., kedd (MTI) – Poszt-trópusi ciklonná minősítette át helyi idő szerint hétfő este az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegető Sandy hurrikánt az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont.

Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (a széllökések ereje még mindig 137 kilométer óránként, vagyis jóval felett van a 104 kilométeres alsó határnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait – többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált – és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik.

A vihar továbbra is igen veszélyes, a rendkívüli széllökések és a csapadékos idő még két napig is eltarthatnak. “Bárminek is nevezik, nem hagyja el egyhamar a keleti partot” – mondta egy szakértő.

A hurrikánközpont szerint a ciklon magja New Jersey állam déli partvidékénél éri el a szárazföldet. A ciklon előszele New Jersey és New York állam partvidékén máris több helyen áradást okozott és több tucatnyi kilométerre behatolva a szárazföldre okozott áramkimaradást.

A Sandy – amely az Egyesült Államok történelmének legnagyobb kiterjedésű viharává válhat – 50-60 millió ember életére lehet hatással. A keleti partvidék mentén már 2,2 millió ember van áram nélkül.

A Consolidated Edison áramszolgáltató hétfő este beszűntette Alsó-Manhattan az áramellátását, arra hivatkozva, hogy a döntéssel meg kívánja könnyíteni a majdani helyreállítást. A Manhattanbe vezető hidak egy részét és az alagutakat lezárták, ezzel a városrész gyakorlatilag elszigetelődött.

– MTI –