Samsung i600 – ultraüzenet

Samsung i600 – ultraüzenet
Budapest – Miután vége lett a 3GSM kiállításnak, másnap már nyaggattam a Samsungot, hogy tesztkészüléket ide nekem, mert volt egy-két ígéretes modell Barcelonában. Bár én eredendően először valami F-szériás készülékre vágytam, ehelyett egy i600 érkezett a szerkesztőségbe, teljesen végleges szoftverrel, gyári dobozban.

Először megütközéssel konstatáltam, hogy nagyon pici és vékony a doboz, miközben az i600 egy komoly készülék, legalább dupla méretű csomagot vártam. A csalódottság abban a pillanatban szertefoszlott, hogy kivettem a telefont a dobozból. Onnantól kezdve szerelem. Az igen vékonynak tekinthető eszköz mellett hevert még a csomagban a szokásos tartozékok mellett egy USB kábel is, de a memóriakártya például kimaradt.


Samsung i600
Technológia GSM 850/900/1800/1900
Méret 113x59x11,8 mm
Súly 105g
Kijelző 240×320 pixel, 65 ezer szín, TFT
Telefonkönyv osztott memória
SMS/MMS memória 128 MB Flash ROM/64 MB SDRAM
Egyéb memória microSD (nincs az alapcsomagban)
Java MIDP 2.0
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Számológép van
GPRS/EDGE/3G/HSDPA 4+2/van/van/van/van
Push To Talk nincs
Infra/Bluetooth nincs/2.0
Prediktív van
Hangtárcsázás van
Hangrögzítõ van
Hangvezérlés van
Valutakonverter van
FM rádió van
Kihangosítás nincs
Alap akkumulátor 1200 mAh Li-Ion
Készenléti idõ 300 óra
Beszélgetési idõ 6,5 óra
Fényképezőgép 1,3 Mpix + CIF videó
POP3 e-mail van
WAP böngészõ 2.0
HTML böngészõ Internet Explorer
Játékok 2
Csengõhangok MIDI, MP3, WMA, WAV, AMR, AAC
Operációs rendszer Microsoft Windows Mobile 5.0 Smartphone AKU 3.3
MP3 lejátszás van
Egyebek WLAN, USB kábel, sztereó füles és két akku a dobozban

Az i600 eddigi pályafutása nem mentes a botrányoktól, pedig még csak most kerül forgalomba, legalábbis itthon. Azzal indult a történet, hogy elég erősen hajaz a konstrukció a Motorola Q nevű modelljére, amely nyilván fáj az amerikai gyártónak kissé, pláne, hogy a szorgos koreaiak kicsit hamarabb lettek kész a saját alternatívájukkal. Míg Q-t eddig kábé csak képeken láttunk idehaza, addig a nem annyira régen bejelentett i600 már itt pihen az asztalomon.

Komoly

Az i600 komoly kütyü és úgy is néz ki. Széles, hogy elférjen rajta a QWERTY gombsor, viszont lapos, ahogyan ezt a mostani trendek megkívánják. Elegánsan szögletes, annyi gomb van rajta, mint egy közepes Boeing műszerfalán, elsőre talán ijesztő is, de a kezelés magától értetődő.

A fektetett formátumú kijelző alatt üldögélnek a navigációt segítő gombok. Ezek közepén található a gyűrű, amelynek OK feliratú közepe tényleg OK funkciót lát el. Mellette két sorban helyezkednek el a funkcióbillentyűk, de az alsó sorban csak két hosszúkás gomb van a hívások kezeléséhez. A felső sáv viszont négy részre tagolódik, két softgomb van középebbre, ezek a kijelzőn megjelenő funkciókat indítják, a bal szélen a házikó visz vissza a főképernyőre, míg a jobb oldali billentyű egy szinttel dob fentebb a menüben.

Kijelző

A kijelző 320×240 pixeles felbontással rendelkezik, ám csak 65 ezer színű, ennek pedig nem az az oka, hogy a Samsung elfelejtett kijelzőt gyártani, hanem az, hogy a Windows Mobile 5-ös verziója sajnos ezzel a korláttal bír. A képernyőre egyébiránt nem lehet panasz, élénk, kontrasztos megjelenítést biztosít.

Telefonkönyv

A telefonkönyvet egy Windows Mobile esetében talán nem kell bemutatni, olyan szintű névjegyek hozhatóak össze, amelyekről a legtöbb hagyományos készülék csak álmodik. Egy emberhez még a felesége, a gyereke és az asszisztense nevét is fel lehet venni, feltéve ha ez utóbbi nem egyezik esetleg az előző kettő valamelyikével… Az üzenetkezelés kapcsán is a szokásos arzenál áll rendelkezésünkre, ám két dolgot érdemes kiemelni.

Kamera

Az i600 hátlapján egy 1,3 megapixeles kamera dolgozik. Mellette egy tükör is van, ám a vaku lemaradt. Ez a felbontás nem fogja a fényképezésre kihegyezett okostelefonok mezőnyébe emelni a készüléket, de ez vélhetően nem is volt cél. Ez a kamera pont arra elég, hogy a névjegyeimhez készítsek fotót, hogy ha belémszáll hátulról egy szimpatikus kopasz fiatalember, akkor megörökíthessem az eseményeket, vagy bármilyen számomra fontos apróságot elkapjak.

Remek modell

Igen, jól érzi az olvasó, az i600 remekül sikerült üzleti modell, bármikor elfogadnék egyet. Számomra minden benne van, amire tényleg szükségem van, a multimédiás okosságok nem ebbe a készülékbe valóak, amit jól példáz a gyengécske a kamera és az alapszintű zenelejátszó, de ez a készülék nem is erre szolgál. Üzenetkezelés és adatkommunikáció felsőfokon, engem az i600 meggyőzött.

A telefonról részletesebben a mobilarena.hu-n olvashat.