Sámson, a barátkozó város

Sámson, a barátkozó város
Pár hónapja írták alá az együttműködési megállapodást a bulgáriai Belene városával.

A 13 ezer lakosú bolgár településsel lép testvérvárosi kapcsolatba Hajdúsámson, a településvezetők ezt megerősítették a város közelmúltbeli születésnapján is.

A Duna partján, 280 ezer hektárnyi területen fekvő helység túlnyomórészt mezőgazdasági jellegű, ám könnyűipara is jelentős.

Mellette található Bulgária egyik nemzeti parkja. Mint arról Belene első embere beszámolt, vízi és atomerőmű építésébe kezdtek munkahelyteremtés céljából is.

Névrokonok

Sámson vezetése fontosnak tartotta a névrokonokkal való kapcsolatfelvételt is, ezért az augusztusi városnapon Békés-, Somogy- és Szilágysámson is bemutatkozhatott.

Mint megtudtuk, a közös helynév személynévi eredetű. Békéssámson Hódmezővásárhelytől 18 kilométerre fekszik, az egykori Hunyadi-birtok 2683 embernek ad otthont – mutatta be Barna Jánosné polgármester, aki szeptember 17. és 18. között falunapra invitált. Somogyi Magyar József, Somogysámson vezetője 780 lélekszámú helységet irányít.

Az egyutcásnak mondott (valójában 6 utcája van) hely a Balatontól 13 kilométerre fekszik, dombságain szőlőt termesztenek, működik a termelőszövetkezete. Makovecz Imre tervezte faluháza tölgyfa ágasokon nyugszik.

Bóbis Zoltán, Szilágysámson község polgármestere a 14. században alapított faluról azt emelte ki, hogy lakói ragaszkodnak népviseletükhöz, énekeikhez. A férfikórusáról is híres faluban sokan szőlőtermesztéssel foglalkoznak.

Megyénk Sámsonjának polgármestere, Hamza Gábor a város ajándékával köszöntötte vendégeiket.