Helyi közélet

2012.04.29. 15:45

Arcok a megyéből: Sárosi András, az Év Rendőre - Minden baleset más és más

Sátoraljaújhely - A felkészültségben, a folyamatos önfejlesztésben és a példamutatásban hisz.

Sátoraljaújhely - A felkészültségben, a folyamatos önfejlesztésben és a példamutatásban hisz.

Idén Sárosi András főtörzsőrmester, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság közlekedési vizsgálója lett az Év Rendőre közlekedésrendészeti kategóriában, Szent György napi elismerését a pénteken vehette át. Mint dr. Dsupin Róbert kapitányságvezető elmondta, teljes mértékben egyetért azzal, hogy az országos szintű elismerést Sárosi András kapta, mint mondta, kollégája példamutató munkájával, szakmai felkészültségével és hozzáállásával kiérdemelte a címet.

Mint az Év Rendőre mesélte, valójában nem is rendőrnek készült: katonai főiskolára járt, de egy év után úgy látta, mégsem neki való az a hivatás, ám az egyenruhától nem szabadulhatott; miután leszerelt a honvédségtől, felszerelt rendőrnek. Ekkor 1991-et írtunk, Sárosi András közlekedési járőrként rótta a sátoraljaújhelyi utcákat. „Nem sokkal később a sárospataki kapitányságon megüresedett egy baleseti helyszínelői státusz”, mesélt pályája kezdetéről. Miközben a tanfolyamokat végezte, dolgozott, majd újra tanult, miközben tovább dolgozott. Elvégezte a Rendőr Tiszti Főiskolát, és 2008-től vizsgálóként dolgozik Újhelyben, távollétében az osztályvezetőt is ő helyettesíti.

Felvetettük: ennyi idő alatt már annyi baleset láthatott, hogy ránézésre, már csak rutinból megállapítja, mi történt, s ki volt a felelős egy-egy koccanásban, de Sárosi András tiltakozott, mint mondta, munkája során annál nagyobb hibát el sem követhetne, mint hogy rutinból ítél meg egy-egy szituációt. „Minden baleset más és más, nincsenek típusbalesetek. Előfordulhat, hogy egy adott helyen, hasonló okból több baleset is bekövetkezik, de egyedi esetekről beszélünk, és a köztük lévő különbségek a felelősség kérdésének meghatározásakor is döntőek lehetnek”, mondta, hozzátéve: azért minden esetből tanul.

Arra a kérdésünkre, hogy aki látja, milyen következményekkel járhat a figyelmetlenség és a KRESZ megsértése, maga mennyire szabálykövető? – Sárosi András elmondta: Sátoraljaújhely kis város, ismerősei tudják róla, mivel foglalkozik, egyszerűen nem teheti meg, hogy nem tartja be a közlekedési szabályokat, például nem köti be a biztonsági övet. „Példamutatással lehet a legjobban nevelni”, tartja. Sárosi András egyébként sem az ész nélküli büntetésben, hanem a nevelésben hisz, mint mondta, a szülőknek már a legkisebb gyermeküket is tanítaniuk kell közlekedni, az életkorának megfelelően el kell magyarázniuk, mire kell figyelnie, és ami a legfontosabb: saját példájukkal is ezt kell alátámasztaniuk, mert hiába papol valaki arról, hogy a piros lámpánál meg kell állni, ha egyébként éppen ő az, aki kézen fogva átvontatja gyermekét a tilos jelzésen.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában