Sakkal az intelligens város címe felé

Miskolc – A jövő héten Miskolcra figyel a sakkvilág. A borsodi megyeszékhely ad otthont a Lékó-sakkfesztiválnak, amelyen jelen lesz a sportág jelenlegi világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik is.

A miskolci Jégcsarnokban beszélgettünk az eseményről Melkovicsné Tömösi Katalinnal, a szervező bizottság elnökével, aki érdekes információkkal szolgált. Ezeket foglaltuk ,,csokorba”.

Az orosz nagykövet

Az első parti nyitólépését Oroszország budapesti nagykövete, Igor Szavolszkij teszi meg, az utolsó, vagyis a nyolcadik parti jelképes kezdőlépését pedig Káli Sándor, Miskolc polgármestere húzza majd.

Ingyenes a megnyitó

A megnyitó ünnepségre kedden 18 órától a Miskolci Nemzeti Színházban kerül sor. Az esemény nyilvános, ingyenes, bárki megtekintheti. A színészek 10 perces előadást tartanak.

Színpadra lép Káli Sándor polgármester és Pálfi István, a Hollóházi Porcelángyár vezérigazgatója, aki a sorsolásra két ajándékot ad. Ott lesz természetesen Kramnyik és Lékó, valamint Verőci Zsuzsa, aki a bírói tisztet tölti be.

Csekély térítés

A viadal, a tavalyival ellentétben, ezúttal 200 forintos, jelképes árú belépővel lehet megtekinteni a színházban. Akik felhallgatót is igényelnek, 300 forintot fizetnek, de a plusz 100 forintért Berkes Ferenc nemzetközi nagymester és Mészáros Gyula nemzetközi mester kommentálását hallhatják.

A kupák megtekinthetők

Akik szeretnék látni, hogy milyen kupákat kapnak a szereplők, a Miskolc belvárosában lévő hollóházi mintabolt kirakatában szemügyre vehetik. Érdemes megnézni, csodálatosak.

Az ITC-ben
Akárcsak tavaly, ezúttal sem marad el a közönségtalálkozó. A nagymesterek játszmáikat kommentálják, aláírásokat osztanak, önmagukról beszélnek. A kétórás találkozónak a Nemzetközi Kereskedelmi Központ Rákóczi-terme ad otthont. Befogadóképessége az állóhelyekkel maximum kétszáz, tehát érdemes időben érkezni.

Az intelligens város

Miskolcról eddig már közszájon forog néhány jelző, vagy inkább szlogen. Befogadó város, fesztivál város, a kultura városa, most egy újabbról számolt be Melkovicsné Tömösi Katalin.

A sakk, ez a többezer esztendős, csodálatos játék is hozzájárul ahhoz, hogy a borsodi megyeszékhelyről a jövőben mint intelligens városról beszéljenek ország és világszerte.

KT