Sajtószabadság világnapja – Uniós vezetők nyilatkozatai

  Brüsszel, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – A véleménynyilvánítás szabadságának fontosságát hangoztatták európai uniós vezetők csütörtökön, a sajtószabadság világnapja alkalmából közzétett nyilatkozataikban.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tisztelettel adózott mindazoknak, akik küzdelmet folytatnak a szabad véleménynyilvánítás jogáért és a szabad, pluralista médiáért.
“Elfogadhatatlan a cenzúra, a szerkesztők, írók, újságírók és bloggerek zaklatása, miként az ellenük alkalmazott erőszak vagy az állam által kezdeményezett letartóztatásuk” – emelte ki Ashton.
“Miközben külkapcsolatainkban szót emelünk a sajtószabadságért, itthon is rendíthetetlenül ragaszkodnunk kell a legszigorúbb normák betartásához” – tette hozzá.
Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a sajtószabadságot minden más politikai szabadságjog megőrzése előfeltételének nevezte. Egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtószabadságot nem lehet egyszer s mindenkorra kivívni, azt éltetni kell, küzdeni kell érte minden nap, mert “e törékeny szabadságot érő fenyegetések soha nem fognak eltűnni”.