Sajtóközlemény

Sajtóközlemény
„Épületenergetikai fejlesztés, megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva Borsodszirákon” című projekt zárásáról.

Borsodszirák Község Önkormányzata 31,57 millió forint uniós támogatást nyert a „KEOP-2014-4.10.0/F Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban” pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. Az 33,46 millió forintos összköltségvetést elérő beruházásból az Napközi Otthonos Óvoda kerül felújításra. A beruházás keretében hőszigetelés, nyílászáró korszerűsítés, és gépészeti rendszerek felújítása valósult meg.

 

A projekt keretében a borsodsziráki Bartók Béla ÁMK Óvodájának energetikai korszerűsítése valósult meg. A beruházás keretében külső hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtésrendszer felújítás, és napelem rendszerek telepítése került kivitelezésre.

 

Jelen projekt célkitűzése – összhangban a hazai és EU stratégiával – decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek létrehozása, kiemelt hangsúlyt fektetve az energiahatékonyságra és az energiatakarékosságra.

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületekben történik. Ha ezek jól szigeteltek, és megújuló energiaforrásokat hasznának, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonsága is megteremthető.

 

Számszerűsíthető eredmények

Az üvegházhatású gázok kibocsátás csökkenése: 23,89 t/év

Energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége: 253,33 GJ/év

Megújuló energiahordozó felhasználás növekedése: 28,04 GJ/év

Megújuló energiahordozó felhasználás növekedése (villamosenergia-termelés): 0,01 GWh/év

 

A felújítás megvalósítása után jelentősen javult az óvoda használati értéke, illetve csökken az üzemeltetési költség.

 

 

További információ kérhető:

Marsai Miklós

telefon: +36704271881

e-mail: info@megújulóenergiapalyazat.hu

honlap: www.borsodszirak.hu