Friss hírek

2010.06.11. 21:59

Hende: Magyarország elkötelezett a NATO afganisztáni missziójában

<p>Magyarország elkötelezett a NATO afganisztáni szerepvállalásában és célkitűzéseiben - mondta a Független Hírügynökségnek Hende Csaba, aki pénteken tért vissza az Észak-Atlanti Szövetség honvédelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásáról. A magyar honvédelmi miniszter beszámolt arról is, hogy kétoldalú találkozókon is részt vett, megbeszélést folytatott többek között a NATO főtitkárával, Anders Fogh Rasmussennel, aki gratulált Magyarország eddigi teljesítményéhez és Hende Csaba kinevezéséhez.</p>

Hende Csaba beszámolt arról, hogy a brüsszeli tanácskozáson számos, Magyarországot is érintő kérdést vitattak meg. Így szó volt a többi között a KFOR misszió jövőjéről, a nukleáris stratégiával, illetve rakétavédelmi tervekkel kapcsolatos kérdésekről, és értékelték az afganisztáni helyzetet is. Ezeken kívül megvitatták Ukrajna, illetve Grúzia és a NATO közötti kapcsolatokat, valamint nem utolsó sorban szó esett a NATO parancsnokságainak, ügynökségeinek racionalizációjáról és az ezzel összefüggő létszámleépítésekről.

A miniszter kiemelte a napirendek közül a KFOR missziót, mivel a balkáni rendezésben földrajzi és történelmi okok miatt Magyarország az átlagosnál jobban érdekelt. A másik fontos NATO misszióban, az afganisztáni misszióban is fenntartja Magyarország az elkötelezettségét - tette hozzá.

Az afganisztáni szerepvállalásnál várhatóan áttevődnek a hangsúlyok - mondta a miniszter. Az Észak-Atlanti Szövetség ugyanis a katonai erőfeszítések növelése mellett az afgán válság politikai rendezésére teszi a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy át akarják adni a politikai és biztonsági felelősséget az afgánoknak. Ehhez viszont az kell, hogy a helyi hadsereget és rendőrséget, körülbelül 300 ezer embert kiképezzenek. Ebben vesz részt Magyarország és ennek érdekében az Afganisztánban állomásozó erőit is növelni szándékozik - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!