Szálló por – Továbbra is magas a légszennyezettség

Szálló por – Továbbra is magas a légszennyezettség
© Fotó: Derencsényi István
Budapest – Továbbra is országszerte magas a légszennyezettség. Északkeleten egyes településeken veszélyes, és több helyen – köztük Budapesten is – egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szombaton Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Hernádszurdok és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Budapest, Vác, Esztergom, Nyíregyháza, Eger és Veszprém levegőjét egészségtelennek minősítették.

Az OKK térképén csak Oszlárt, Székesfehérvárt és Sopront jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel, a többi helyen a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt kifogásolt a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt napokban több településen visszavonták vagy mérsékelték a korábban elrendelt szmogriadót. Salgótarjánban szombaton újra a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el, mert az utóbbi napokban szennyezettebbé vált a levegő. A fővárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén marad a hideg, borult, párás idő. Csak mérsékelt lehet a légmozgás, szombaton az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg a szél.

– MTI –Sajószentpéter.
BOON.HU


hirdetés