Sajószentpéter hírei

2018.07.19. 10:28

Három hónap borzalom, de utána könnyebb lesz Sajószentpéteren

Sajószentpéter - Átépítik a veszélyes kereszteződést Sajószentpéteren.

Sajószentpéter - Átépítik a veszélyes kereszteződést Sajószentpéteren.

A jelenleg nagyon balesetveszélyes csomópontot kiváltó körforgalmat 151 millió forintos európai uniós és 11 milliós önkormányzati forrásból építik meg, melyet a BorsodChem Zrt. 15 millióval toldott meg. A kivitelezés során a területen félpályás korlátozás és jelzőlámpás irányítás lesz érvényben.

A közlekedőktől azt kérik, hogy a munkaterületeken érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be.

Új körforgalmat építenek a 26-os és 27-es főutak keresztezésében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Sajószentpéter önkormányzatának beruházásában megvalósuló csomópont építése július 25-én kezdődik, és várhatóan három hónapig tart majd. A munkálatok során forgalomkorlátozásokra és hosszabb menetidőre számíthatnak majd az arra közlekedők.

Életeket is menthet

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője lapunknak elmondta, az útfejlesztésre nagy szükség van, hiszen a területen gyakorlatilag két egyenrangú út találkozik, ráadásul mindkettőn hatalmas a forgalom.

– Reméljük, ha elkészül az új körfogalom, egyértelműbbek lesznek az elsőbbségadási szabályok, nagyobb áteresztőképessége lesz az új csomópontnak, amit majd kerékpárral is biztonságosabban használhatnak a közlekedők. A beruházástól azt várjuk, hogy az autósok könnyebben és gyorsabban tudnak majd átjutni ezen helyszínen, ezzel együtt a balesetveszély kialakulásának lehetősége is érdemben csökken – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor.

Önkormányzati utakon

A csomópontot százötvenegy millió forintos európai uniós és tizenegy milliós önkormányzati forrásból építik meg, melyet a BorsodChem Zrt. tizenöt milliós támogatással toldott meg. A jövő hét szerdán induló kivitelezés során a területen félpályás korlátozás és jelzőlámpás irányítás lesz érvényben.

Fontos, hogy a személygépkocsik Tornanádaska, azaz a 27-es főút felé önkormányzati utakon tudnak eljutni, viszont a tehergépkocsik és az autóbuszok számára a beruházás alatt végig nyitva lesz a csomópont.

– Ez a forgalmi rend augusztus végéig lesz érvényben, a második és harmadik ütemben az út másik oldala lesz lezárva, szintén lámpás irányítás mellett. A korszerűsített csomópontot várhatóan október 31-én vehetik birtokba majd a közlekedők – tette hozzá a szóvivő.

Csak figyelmesen!

A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy a munkaterületeken érvényes ideiglenes sebességhatárokat tartsák be. Érdemes a kérést komolyan venni, hiszen ismert: az elmúlt években a 26-os sajószentpéteri szakaszán, és azon belül is ezen a környéken sok baleset történt.

Továbbá hosszabb menetidővel kell számolni az alternatív útvonalakon is, ezért a közútkezelő cég azt ajánlja, még indulás előtt tájékozódjunk a korlátozásokhoz, munkavégzésekhez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál.


Megkérdeztük: Mi a véleménye a tervezett sajószentpéteri új körforgalomról?

Polnai Józsefné, helyi lakos: Már hallottam róla, hogy körforgalmat építenek itt, és nagyon örülök neki. Abban bízok, hogy ha elkészül, csökken a zsúfoltság, és könnyebben lehet átkelni a környező kereszteződéseken.

Bencze Gyuláné, helyi lakos: Nagyon örülök annak, hogy átépítik ezt a kereszteződést, mert most nagyon veszélyes, a nagy forgalom és a sok kamion miatt. Talán ha elkészül, csökkenhet majd a balesetek száma.

Makó Tiborné, helyi lakos: Nem hallottam még erről, de örülök neki, mert utána talán biztonságos lesz átkelni az úton, kisgyerekkel, babakocsival. Ez most veszélyes, mert sokan nem állnak meg a zebránál.

Varga Istvánné, helyi lakos: Hallottam az átépítésről, viszont nem tudom megítélni, hogy jó lesz-e. Az biztos, hogy jelenleg rengeteget kell várni, ha át akarunk menni az út túloldalára, remélem ez változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!