Sajóládi erdő – Brüsszeli figyelmeztetés

Sajóládi erdő – Brüsszeli figyelmeztetés

Sajólád, Budapest, Brüsszel – Figyelmeztette az Európai Unió Magyarországot amiért a védetté nyilvánított Sajóládi-erdőt megtizedelte az illegális fakitermelés, és “Magyarország nem hozott megfelelő kiegyenlítő intézkedéseket a pusztítás hatásainak ellensúlyozására”. 

Korábban a BOON-on és az Észak-Magyarországban többször is foglalkoztunk a sajóládi erdőirtás témájával. Az ügy eljutott az Európai Bizottsághoz …

Több tucatnyi szabálysértési eljárás indítását és figyelmeztetést jelentett be csütörtökön az Európai Bizottság az európai uniós tagállamok ellen, ezek közül három Magyarországra is vonatkozik. A jegyzett társaságokra vonatkozó átláthatósági irányelvek átültetésének késedelme és a szakképesítések elismeréséről szóló irányelv végrahajtásának elmulasztása miatt emelt kifogást a bizottság.
Az uniós természetvédelmi jogszabályok megsértése miatt pedig írásbeli figyelmeztetést küldött Brüsszel Magyarországnak: a védetté nyilvánított Sajóládi-erdőt ugyanis megtizedelte az illegális fakitermelés, és “Magyarország nem hozott megfelelő kiegyenlítő intézkedéseket a pusztítás hatásainak ellensúlyozására”. Különösen aggodalomra okot adó kérdés az új erdőgazdálkodási tervek jóváhagyása előtt szükséges hatásvizsgálat – áll a brüsszeli közleményben.

Folytatódik a fakitermelés

Megkérdeztük Zsák Ferenc Tibort a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (T.T.T.)  elnökét mi a véleményük, hogyan folytatódhat az ügy?
– A Sajóládi erdő kiirtása, a hasonló esetek megelőzése érdekében a T.T.T. ez év januárjában jogszabály módosítási javaslatot nyújtott be, levélben fordult a miniszterelnökhöz, a köztársasági elnökhöz, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához és az illetékes minisztériumok (KvVM, FVM) vezetőihez, de ezek a levelek mind érdemi válasz nélkül maradtak. Az Európai Bizottság által indított jogsértési eljárás első lépéseként most hivatalos írásbeli figyelmeztetést kapott Magyarország. Az illetékes kormányszerveknek két hónapon belül kell választ adnia, illetve megtenni észrevételeit. Ezt követően dönt az Európai Bizottság arról, hogy tagállami jogsértés miatt bírósági keresetet nyújt be luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz.
A T.T.T. 2008. október 15-én tartott terepbejárást a Sajóládi erdő még megmaradt kb. 1 hektárnyi erdőrészében, ahol ismételten illegális fakivágások friss nyomait észlelte, melyről fényképes beszámoló küldött az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának – ismertette az elnök.