„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Akt.:
A díjazottak (balról): Kovács Bertalan, dr. Jeney András és a Kis Kata Zenekar
A díjazottak (balról): Kovács Bertalan, dr. Jeney András és a Kis Kata Zenekar - © Fotó: Kozma István
Sajóbábony – Sajóbábonnyal együtt ünnepelt a megyei közgyűlés.

Ahogy Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke fogalmazott: „Ciklusokon átívelő hagyomány a megyei önkormányzat életében, hogy a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó közgyűlési üléseket valamelyik vidéki településen rendezzük meg. Így esett a választás az idei október 23-i ünnepi közgyűlés kapcsán Sajóbábonyra…”

Bebizonyították, hogy képesek szembeszállni az elnyomással.” Dr. Nagy István

Ennek megfelelően pénteken dr. Szilva István, Sajóbábony város polgármestere házigazdaként köszöntötte az ünnepi közgyűlés résztvevőit. Köszöntőjében utalt arra, hogy Sajóbábony lakossága is kivette részét az 1956-os forradalomból, polgárai között több olyan is volt, akit elért a megtorlás karja a szabadságharc utáni időkben.

Bibó üzenete

Az ünnepi közgyűlési ülést megnyitó beszédében Török Dezső Bibó Istvánt idézte, aki a következőket mondta: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem…” Az elnök felidézte azokat a hősies erőfeszítéseket, amelyeket a magyarok tettek azokban a napokban a szabadságuk megvívása érdekében. Megemlékezett azokról az időkről is, amelyek a forradalom leverését kísérték.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Szemüveggel és nélküle

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is Bibó Istvánnal kapcsolatos emlékeket idézett fel. Egy állami vezető 1956 novemberében azt találta mondani, hogy „nagyon sokféle szemüvegen keresztül lehet nézni ezt a magyar ügyet…” Mire Bibó István azt válaszolta, hogy „hát sokféle szemüvegen keresztül nézni azt lehet, de ha az ember leveszi azt a szemüveget, akkor csak egyféleképpen…”

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy nekünk, magyaroknak 1956 mindvégig a szabadság jelképe volt és lesz is. „Magyarország és a magyarok bebizonyították, hogy akarnak és képesek is szembeszállni az elnyomás mindenféle formájával. Ennek például kell állnia mindvégig a magyarok számára”.

Díjazottak az ünnepen

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat „Pro Comitatu” Díját dr. Jeney András nyugalmazott egyetemi docens vehette át Török Dezső elnöktől és Bánné dr. Gál Boglárka alelnöktől. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját a Kiss Kata Zenekar és Kovács Bertalan úszóedző kapta meg.

Szaniszló Bálint


Vannak történelmi üzenetek, amelyek átadására, és az akár évszázadokkal mérhető időn átívelő távolságok legyőzésére csak a művészet alkalmas igazán. Gondoljunk bele, mi lenne 1848 emlékével, szellemével az akkori kortárs és a nem sokkal később alkotó költők, festők, írók művei nélkül? Kiss László je...Sajóbábony.
BOON.HU


hirdetés