Sajátmárkás termékkel érkezett a Viszkis Miskolcra

Akt.:
Ambrus Attila könyvbemutatója Miskolcon
Ambrus Attila könyvbemutatója Miskolcon - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A könyvek mellett kerámiáit is kínálta, a „hazaérkező” Ambrus Attila.

Jóval a könyvbemutató előtt saját készítésű kerámiáit rendezgette egy asztalon.

Még mindig a hatása alatt vagyok a rólam készült filmnek.” Ambrus Attila

A poharak, vázák, kancsók mellett pálinkás flaskák is voltak, mondhatni saját márkásak: Ambrus Attila, 93-99, whiskey robber. A felirat közepén pedig egy dolláros zsákot cipelő rabló. Az ön­iróniáját érzékelve bátran jegyeztem meg: egy kicsit haza is jár megyénkbe. Mosolygott, de egyetértett velem, hozzátette, persze nem önszántából időzött nálunk, egészen pontosan a Sátoraljaújhelyi Fegyház- és Börtönben.

12 évről

Ambrus Attila, vagy ahogy a legtöbben ismerik, a Viszkis, szombaton Miskolcon, a Géniusz Könyváruházban dedikálta könyvét. Előtte beszélt lapunknak a róla készült filmről, a Sátoraljaújhelyben töltött 12 évről, és arról is, miért pont a whiskyt választotta a bankrablások előtt. (A beszélgetésből készült interjúnkat később olvashatják. – A szerk.)

a_viszkis_ambrus_dedikalas_03

A Géniusz Könyváruházban már a szombat déli dedikálás előtt csaknem félszázan várták. Könyvei mellett kerámiáit is többen megvásárolták.

– Három nappal ezelőtt tudtam meg, Ambrus Attila az egyik miskolci sörözőben dedikálja a könyvét szombaton – mesélte lapunknak Kondás Vilmos, a Géniusz Könyváruház tulajdonosa. – Dédelgetett álmom volt, hogy egyszer nálunk is dedikáljon, és gondoltam, ez egy remek alkalom lenne, hogy mi is vendégül lássuk. Gondoltam, a söröző és a könyvesbolt közönsége nem „üti egymást”. A Viszkis pedig szívesen fogadta a meghívásunkat.

Kondás Vilmos rendhagyónak nevezte ezt a dedikálást, hangsúlyozva, Müller Péter, Lőrincz L. László, Frei Tamás, és sok más neves író mellett egy egészen más jellegű könyv szerzőjét köszönthették Ambrus Attila személyében. Azt azonban hozzátette, tudni kell, a Viszkisnek eddig hét könyve jelent meg.

a_viszkis_ambrus_dedikalas_04

Ambrus Attilát a közelmúltban a mozikba került filmről is kérdeztük, amelyet Antal Nimród rendezett, és találóan a Viszkis nevet kapta az alkotás.

– Még mindig a hatása alatt vagyok, csak elfogultan tudok róla nyilatkozni. De azt gondolom, az, hogy egy hét alatt 100 ezer ember megnézte, az magáért beszél. Sokaknak sok munkája van benne, és ez is egy fontos megközelítés, hogy ne csak arról szóljon a film, hogy bemutat egy bűnözőt. Ráadásul megpróbál egyensúlyt teremteni, nem emel piedesztálra, megpróbálja a karaktereket korrekt módon bemutatni – fogalmazott.

ÉM-NSZR


Béres Szabi és Ambrus Attila
Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere Ambrus Attila, vagyis a Viszkis rabló volt, aki sok érdekességet megosztott az olvasókkal. Béres Szabi: Milyen volt ismét Miskolcon lenni? Ambrus Attila: Szeretem a várost, élnek itt barátaim és többször "kocsonyáztam" is a sétálón, így nem ismeretlen...

„Le a földre! Mindenki le a földre!” - Itt a Viszkis új előzetese
A kilencvenes évek hírhedt bankrablójáról szóló akciófilm, A Viszkis első, augusztusban debütált előzetese után itt az újabb, bankrablásokkal, akcióval, romantikával, üldözéssel fűszerezett trailer. A Kontrollt is jegyző Antal Nimród rendező saját, a valóságot és a fikciót ötvöző forgatókönyvéből...