Saját vizével tartják kordában a Bódvát

Edelény – Tartályokba szivattyúzzák a folyóból megszökött vizet, ennek tömegével támasztják a gátat.

Lassan apad a Bódva Edelénynél, de a töltések annyira átáztak, hogy a víz áttörésére még mindig van esély. Mint korábban beszámoltunk róla, a védekezésben részt vevők az elgyengült gátakat keresztirányú megtámasztásokkal próbálják a helyükön tartani, nehogy a víz nyomása valahol eltolja őket. A megtámasztásokat eddig homokzsákokból rakott bordákkal oldották meg, de félő, hogy azok tömege nem elég ahhoz, hogy a töltést a helyén tartsa. Péntek reggelre remek ötlete támadt a védekezésben részt vevőknek: saját vízének tömegét használják fel a Bódva ellen.

Ott jártunkkor több százan álltak sorban az ellágyult, „bokáig érő” töltés tetején és adták kézről kézre a homokzsákokat. A sor végén állók keresztirányú megtámasztásokat építettek belőlük a gát oldalánál, és amint megfelelő számú homokzsák került egymásra, s így egy-egy ilyen „merevítés” elkészült, a végéhez úsztattak egy úgynevezett IBC tartályt, majd vizet szivattyúztak bele az elárasztott területről. Így két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen egy köbméterrel kevesebb víz áztatta tovább a töltést, míg annak egytonnányi tömege segített megtartani a gát falát. Összesen 98 ilyen tartályt használtak fel a művelet során.

A L’Huillier-Coburg kastélytól nem messze még pénteken is dolgoztak a lánctalpasok. A derékig érő vízben csak ezek a járművek voltak képesek megközelíteni a töltésnek azt a részét, melyen napokkal korábban átbukott a Bódva. A lánctalpasok irdatlan mennyiségű terméskövet hordtak a gát oldalához, ezzel erősítették meg a meggyengült szakaszokat. Korábban megírtuk: egy helyen, a városon kívül a védekezésben részt vevők maguk nyitották meg a gátat, hátha a folyó szintje – és így a töltésre nehezedő terhelés – csökken. Az elképzelés jó volt, de a Bódva vize alig apadt valamicskét a beavatkozás hatására, mert utánpótlásból nem volt hiány. Most, hogy a folyó szintje csökkent, a védekezés részeként ezt a megnyitott gátszakaszt is rendbe kellett hozni, hiszen az ezen keresztül lecsapolt víz mezőgazdasági területek hektárjait áztatta el.

ÉM-SZP