Friss hírek

2009.11.11. 20:44

ÚJINFLUENZA: Egészségügyi szükséghelyzetet hirdettek Szerbiában

<p>Egészségügyi vészhelyzetet jelentette be szerdán a szerb egészségügyi miniszter, akinek közlése szerint influenzajárvány alakult ki az országban. A hivatalos bejelentés azt is szolgálja, hogy az állami forrásokat mozgósítsák, így megakadályozzák a betegség fékezhetetlen elterjedését Szerbiában.</p>

Az egészségügyi vészhelyzetet kihirdetés értelmében betilthatók a tömegrendezvények, korlátozhatják, végsõ esetben pedig megtilthatják a látogatásokat a kórházakban, és bezárhatók iskolák. Az egészségügyi miniszter szerdai bejelentése szerint a törvény adta lehetõséggel élve a kormányzat megtiltja az óvodákban, az iskolákban a gyülekezést, vagyis bezáratja ezeket. Hasonlóan tilos a gyülekezés az egészségügyi intézményekben és közterületeken.

Az intézkedés arról is szól, hogy sürgõsségi oltási kampányt kezdenek a rizikócsoportokban, vagyis a hat hónapos és két éves, illetve a három és 14 év közötti gyerekek, a hat hónaposnál idõsebb krónikus betegségben szenvedõ gyerekek, felnõttek, a várandós nõk, az egészségügyi dolgozók, és köztisztviselõk körében.

Tomica Milosavljevics közölte: 258 esetben bizonyított eddig, hogy a betegek a H1N1 vírustól fertõzõdtek meg. A miniszter bejelentése szerint heten haltak meg az újinfluenzában, közülük ketten november elején. A miniszter bejelentette, hogy a tervezett oltáskampány után valószínûleg zárva maradnak iskolák, amelyeket az egészségügyi helyzet alakulásától függõen nyitnak meg újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!