Saját szemetünkbe fulladunk

Saját szemetünkbe fulladunk
Saját szemetünkbe fulladunk
Nyíregyháza – A mennyiség alapú szemétdíjszámítás etikátlanul leleményessé tett embereket.

Bár a lomtalanítás időszakonként, csak néhány napig tart a megyeszékhelyen, mégis szinte naponta érezzük úgy – különösen az úgynevezett zöldszigetek környékén – hogy az emberek megszabadultak fölösleges holmijaiktól. Ez igaz is valójában, de a konténerek köré pakolt tasakok és zsákok kommunális hulladékot tartalmaznak, melynek a szemétgyűjtőkben lenne a helye.

De mint mindenben leleményes a magyar, a nyíregyházi ember is az. Mióta a hulladék mennyisége képezi az alapját a szemétszállításdíjának, sokan igyekeznek íly módon csökkenteni a saját hulladékukukat, így spórolva kicsit.
Petró Árpád a Városüzemeltetési Kht. főmérnöke arról számolt be, hogy sajnos egyre gyakrabban találkoznak ilyennel, nem is beszélve arról, hogy sokan szelektív gyűjtőkbe dobálják a kommunális hulladékot, ezzel semmibe veszik azon városlakók erőfeszítését, akik igyekeznek a gyakorlatban alkalmazni a környezettudatos magatartást.

Az áldatlan állapotok megszüntetésére a társaság plussz munkát vállalt azzal, hogy a frekventált helyek többségénél két hetente, néhány helyen pedig hetente takarítják a gyűjtőszigeteket és annak környékét.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem marad büntetlen az a városlakó, aki ezt a trükköt alkalmazza, hiszen a közterületfelügyelet munkatársainak van lehetősége szabálysértési eljárás kezdeményezésére, és bírságolásra is. Nem kell ehhez más, csupán hulladékanalízis, melyben elég egy iratfoszlány, vagy egy levélmaradvány a tulajdonos nevével ahhoz, hogy megtalálják a szabálysértőt.

Szeméttenger leszünk?

Sajnos nem csak a belvárost, de a külterületeket is elönti lassan a szemét – tudtuk meg Keczkó Jánostól a Városüzemeltetési kht. mezőőri szolgálatának vezetőjétől. A szakember elmondta, hogy míg korábban néhány heggyé nőtt illegális szemétlerakókat fedeztek fel járőrözés során, mára, ez szinte avarszerűen fedi a fasorok tövét, és a ritkán lakott területeket.

Naponta járőröznek a mezőőrök, de sajnos a hulladék mennyisége nem csökken. Erőfeszítéseik azonban nem hiábavalóak, hiszen itt is tudják azonosítani analízissel a kommunális hulladék tulajdonosát, sőt, számtalan szemtanú is segíti a munkájukat.

Ez utóbbinak köszönhetően gyakori, hogy megtalálják a szemetelőt és elhordatják vele a korábban lepakolt fölösleges holmijait. Bár a területek tisztántartása a tulajdonos feladata – legyen az önkormányzat, vagy magánszemély. Azonban úgy gondolom – minden jóérzésű embertársam nevében – hogy a legtöbbet mi magunk tehetünk azért, hogy ne koszos, szemetes városba kelljen élnünk.

Kapcsolódó anyagok

– Sipos Marianna –