Saját porcot ültettek a térdbe

Pontosan 32 világ- illetve európa-bajnoki éremmel (benne 8 VB-arannyal!) fémjelzett sportpályafutást szakított félbe egy két ével ezelőtti baleset – remény szerint csak átmenetileg.

A nyíregyházi rádiós tájfutó, Orosi János 2003. november 20-án lett vétlen áldozata mások felelőtlenségének, s a nem sokkal korábban EB-harmadik helyen végzett versenyző akkor este nyílt térdkalácstöréssel és szegycsonttöréssel került műtőbe.

Az eltelt két évben három-négy havonta operáltak meg, mert egyik beavatkozás sem hozta meg a várt eredményt. Végül a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Hangody László professzor megállapította, hogy a térd porcának 80 százaléka funkcióképtelenné vált, s ugyancsak neki köszönhetően egy merőben új eljárás adta vissza a reményt. Ez év júliusában az ép részből kivett egy darabot, amelyet Olaszországban tenyésztettek ki, és októberben három porclapot ültetett vissza a pótláshoz – mondta el a Kelet-Magyarországnak a műtét utáni napokat még Budapesten töltő Orosi János.

Egy új eljárásról van szó, a technikát tökéletesítő orvosok szerint a jövőben létfontosságú emberi szerveket is lehet majd így regenerálni. Jánost azonban egyelőre az egészséges porc is boldoggá tenné, hiszen aki, ismeri tudja róla: a sportból, a futásból merítette erejét egész életéhez. Egy nehéz időszak lezárásához kívánnak neki sokan sok sikert.

– Nyéki Zsolt –



További hírek a szon-sportoldal kategóriából

Sporthírek