Sagem my600v – nagy lépés előre

Sagem my600v (Fotó: mobilarena.hu)
Sagem my600v (Fotó: mobilarena.hu)
A francia gyártó készülékei elsősorban relatíve jó specifikációjukról, mégis mérsékelt árukról ismertek. Az olcsó húsnak híg a leve jegyében általában az alacsony árhoz nem éppen vizuálisan provokatív, kiforratlan, komplikált kezelőfelület és meglehetősen gagyi „fílinget” keltő anyaghasználat tartozik. Általában.

Amint megláttam a Vodafone kínálatában a kis Sagemet, rögtön kértem, hogy ízeire szedhessem, mert ugye mégiscsak érdekel, hogy a hazai piac legolcsóbb 3G-s készüléke – mely a teszt írásának pillanatában kártyás csomagban húszezer forintnál is kevesebbe kerül – mire is képes…

Billentyűzet


Sagem my600v
Technológia GSM 900/1800 + UMTS
Méret 110x48x16 mm
Súly 100g
Kijelző 176×220 pixel, 262 ezer szín, TFT
Telefonkönyv 500
SMS/MMS memória 100/8 MB
Egyéb memória miniSD kártya
Java MIDP 2.0
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van – kikapcsolva is
Számológép van
GPRS/EDGE/3G 4+2/nincs/van
Push To Talk van
Infra/Bluetooth nincs/van
Prediktív magyar T9
Hangtárcsázás nincs
Hangrögzítő van
Hangvezérlés nincs
Valutakonverter van
FM rádió nincs
Kihangosítás van
Alap akkumulátor 1000 mAh Li-Ion
Készenléti idő 350 óra
Beszélgetési idő 160 perc
Fényképezőgép 640×480 + 176×144 videó
POP3 e-mail van
WAP böngésző 2.0
HTML böngésző van – kereteket is kezel
Játékok nincs, de letölthető
Csengőhangok MIDI, MP3, MP4
Operációs rendszer Sagem zárt OS
MP3 lejátszás van – háttérben nem
Egyebek semmi egyéb

A kissé „V” alakú billentyűzet kényelmesen használható. A hívásmegszakító gomb segítségével lehet életet lehetni a kis Sagembe. Ha az amúgy rendkívül erős kék háttérfény nem világít, akkor a billentyűk feliratait sűrű homály fedi, merthogy nem igazán szerencsés feketére sötétszürkével írni. Működés közben szerencsére világítanak a gombok ezért ez nem olyan zavaró. A billentyűk felszíne kissé ívelt, nyomáspontjuk jó, de kissé kemények.

Kijelző

A 176 x 220 képpontos 262.144 szín megjelenítésére alkalmas TFT kijelző igazán szép darab. Az öt fokozatban állítható fényerő értékét maximumra húzva még erős napfényben is jól olvasható, kontrasztos marad. Eme olvashatóságot kissé lerontja az a tény, hogy a sasszemű franciák mindenhol túlságosan is apró betűket használnak, ami egyfelől jó, mert ugye sok minden elfér a kijelzőre, másrészt helyenként már-már zavaró. Tárcsázáskor, ha nem is túl nagy, de jó vastag számokat használ. Egy szó mint száz, inkább vadászpilótáknak, mintsem nagymamáknak tervezték a kezelőfelületet.

Üzenetek

Szöveges és multimédiás üzenetek is könnyen létrehozhatók. A T9 szövegbevitel igen kényelmessé teszi a használatát. Sőt leginkább csak azt érdemes használni. No nem azért, mert tizenegy nyelven beszél, hanem azért, mert hagyományos bevitel esetén, ha a következő betű is ugyanazon a gombon szerepel akkor iszonyat lassan vált a szoftver, vagy pedig a navigációs gombot kell minden esetben jobbra billenteni. Kissé zavaró, hogy az SMS és MMS szerkesztő teljesen egybenőtt. Alapból SMS-t szerkeszt, de ha például megadásra kerül az MMS tárgya vagy kép, hang esetleg videó csatolmányt kap, akkor egyből MMS lesz belőle. Rossz hír, de EMS-t csak fogadni lehet és az is elég „lájtosan” néz ki.

Összegzés

A Sagem my600V nem tökéletes készülék, bár kétségtelen, hogy hosszú idők óta az egyetlen olyan készüléke a francia gyártónak, melyről több jót lehet írni, mint rosszat. A menürendszere sokkal szebb és kiforrottabb, mint az elődöké, az alkalmazott anyagok és az összeszerelés minősége ha nem is éri el a Samsung színvonalát, de fényévekkel felülmúlja a korábbi modelleket.

A mobilarena.hu cikke, a telefonról részletesen itt olvashat.