És azt is tényleg elhiszi, hogy…?

Gyerekeket rabolnak el nagyáruházakból, hogy a szerveiket eladják (valakik)… – elhiszi ezt a kedves olvasó? Miért ne hinné. Bármikor olvashat az újságban, láthat a tévében ilyet, meg még ennél hajmeresztőbb sztorit is.A világ legcsavarosabb városi legendája [.pdf – 56KB]


Miskolc- E-mailben, de akár tévériport vagy újságcikk útján is oltári butaságok, téveszmék terjednek manapság.Gyerekeket rabolnak el nagyáruházakból, hogy a szerveiket eladják (valakik)… – elhiszi ezt a kedves olvasó? Miért ne hinné. Bármikor olvashat az újságban, láthat a tévében ilyet, meg még ennél hajmeresztőbb sztorit is. Ám ma már felkészültebb az egyszeri olvasó is, alkalma lehet több forrásból ellenőrizni a híreket. Különösen az internetes médiában. Igaz, magát a sajtót is egyre többször felültetik a „hihetőnek tűnő” szenzációk, amik időről időre „kamunak”, angolszász szakkifejezéssel urban legendnek (városi legendának), avagy hoaxnak (online csatornákon terjedő megalapozatlan szóbeszédnek) bizonyulnak. Már ha kellően a fenekére néz az ember.

Lesz, aki bekajálja
Mivel könnyebb egy híresztelést elindítani, és az könnyebben is jut el tetszőlegesen nagy tömegekhez (elég hozzá egy e-mail), mint akár csak egy évtizeddel ezelőtt – nem beszélve a régebbi időkről -, nemcsak az olvasók, a hír befogadói védtelenebbek a felültetéssel szemben, de maga a sajtó, a szerkesztőségek, az újságírók is. A „teszkós gyerekrablásról” például bárki kaphatott üzenetet a közelmúltban; igaz, eszünkbe juthat, hogy hasonló értesülés terjed már évekkel ezelőtt is. Nem is hasonló: ugyanez! S ha az ember gyanút fog, hamar nyomára akad a megfejtésnek: egy urban legendről van szó, ami nyomán néhanapján új meg új hoax indul útjára. És mindig lesz, aki „bekajálja”.

Focisták és Jedik
Három futballista, akik véletlenül velük azonos nemű prostituálttal jöttek össze; ötvenöt éven át ceruzával az agyában egy német nő; magyar eredetű törzs él Afrikában; Jedi lovag-képző tanfolyam indul Nyíregyházán, lakodalmasrock-szövegírást lehet tanulni a fővárosban; a Mikulás mai képét a Coca-Colának köszönhetjük; a rendszerváltáskor bizonyos politikai erők titkos paktumot közöttek; a világhírű Nirvana rockegyüttes valaha játszott Magyarországon.
A fenti témák a városi legendákkal foglalkozó weboldalakon bőven kitárgyalt ügyek. Némelyik „hót butaság”, egy másiknak „van valami alapja”, csak éppen a hírhozók-hírvivők szépen túlköltötték, akad, amelyik majdnem igaz, és olyan is, amelyik bármily hihetetlen, valóban megtörtént. Ez, persze, nagyon megnehezíti a hoax-ok elleni küzdelmet, azaz az időben történő felismerésüket.
Mit lehet tenni? Gyakran – és egyébként garantálható élvezetekkel – látogatni, tanulmányozni a kérdéskörrel foglalkozó site-okat, olvasni könyveket, nézni tévéműsorokat. A tudás, ugyebár, hatalom.


Könyv

Marinov Iván, Dezső András, Pál Attila: Legendavadászat (HVG-könyvek, 2006)

Weboldalak:

Urbanlegends (www.urbanlegends.hu)
Hoaxkábel (index.hu/tech/hoax)
Ökörszem (www.okorszem.hu/legends)

Tévéműsor

Állítólag (Discovery Channel, www.discoverychannel.hu/allitolag)

Wikipediás definíciók:

hu.wikipedia.org/wiki/Hoax
hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rosi_legenda