Árvízvédelmi gyakorlat a Dráva mentén

Árvízvédelmi gyakorlatot tartott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Somogy megyei Szentborbáson. A gyakorlaton csaknem kétszázan vettek részt: vízügyi, katasztrófavédelmi szakemberek, valamint önkéntesek. Itt próbálták ki az országban egyedülálló homokzsáktöltő gépet is.

Összesen négy helyzetet gyakoroltak a szakemberek: homokzsáktöltést, buzgárok, szivárgások megszüntetését, a gátak megerősítését és azt, hogy a búvárok hogyan borítsák be fóliával a gát árvízzel borított részét. A szervező, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azért Szentborbás és környékét választotta a gyakorlat helyszínéül, mert ez a négy település Somogy megye legmélyebben fekvő területe.

“Egy árvíz esetén mind a négy falut elöntené a víz. Utoljára 1972-ben volt ezen a területen árvíz, akkor például Potonyt homokzsákokkal kellett körülvenni – mondta a Független Hírügynökségnek Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Hozzátette: ez bármikor megismétlődhet, mivel a Dráva vízszint ingadozása és a sodrása ezen a területen a legnagyobb Somogy megyében.

Ezen a gyakorlaton mutatták be azt a homokzsák töltő gépet, amellyel egyszerre négy zsákot lehet megtölteni. Ilyen berendezés egyedül csak a somogyi katasztrófavédelmi szakembereknek van.