Árvíz miatti kilakoltatás Romániában

Több, mint tíz családot lakoltattak ki pénteken este a román hatóságok az ország középső felében, Prahova, Buzau, valamint a székelyföldi Kovászna megyében keletkezett árvizek miatt. Az egy napja tartó heves esőzések következtében országszerte több folyó kilépett a medréből.

A legkritikusabb helyzet Kovászna megye többségében románok lakta keleti felében, a Bodza folyó mentén alakult ki. Szitabodza községben tíz családot, körülbelül harminc embert evakuálni kellett, miután a megáradt folyó elöntötte a házukat. Mintegy száz háztáji gazdaságot elszigetelt a külvilágtól az áradás. Prahova megyében az azonos nevű folyó árasztott el tucatnyi lakóházat, Szinaja városában megszakadt az ivóvízellátás, emellett szinte járhatatlanná vált az üdülőtelepeiről nevezetes Prahova völgyét átszelő, roppant forgalmas 1-es számú országút. Miközben a lakosság számos településen homokzsákokkal próbál védekezni az ár ellen, hidrológusok szerint az ország több folyóján áradásra kell számítani.

A bukaresti környezetvédelmi és vízügyi minisztérium péntek este négy megyének a legmagasabb fokozatú katasztrófariasztást küldte meg.Sporthírek