ÁRVÍZ: Már gyűjtik az ukrán szemetet a Tiszán

Több kilométeren hosszan úszik az ukrajnai illegális hulladéklerakókból kimosott szemét a Tiszán. Tiszabecsnél a folyó határszakaszán, ahol olyan mértékű az apadás, hogy be lehet menni az ártérbe, már megkezdték a fennakadt kommunális hulladék összegyűjtését – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bodnár Gáspár a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Ennek költsége valószínűleg több millió forintba kerül majd.

Tavaly decemberben csaknem 300 tonnányi ukrán szemét került a Tiszába, amit a Kiskörei vízlépcsőnél szedtek ki a vízből a magyar szakemberek. A két és fél ezer négyzetmétert befedő háztartási hulladék két illegális ukrajnai hulladékgyűjtőből került a folyóba. A folyó megtisztítása akkor csaknem 9 millió forintba került.

Idén tavasszal tárgyalásba kezdett ennek megtérítésére a magyar és az ukrán kormánymeghatalmazott. Akkor abban állapodtak meg, hogy az ukránok megvizsgálják milyen módon tudják kifizetni a kommunális hulladék Magyarországi ártalmatlanításának költségét. Vaszil Sztasuk Ukrajna kormánymeghatalmazottja azt ígérte akkor, hogy a hasonló szennyezések megelőzésére külön környezetvédelmi hatóságot hoztak létre, és a büntetési kvótákat is megemelték.

A Tiszán közben már levonulóban van az árhullám, ami a vártnál kisebb is volt, hiszen nem esett egybe a mellékfolyók áradásával. Szerda hajnaltól mindenhol meg is szűnt a harmadfokú készültség. A tetőzés jelenleg Záhony felett jár, ott másodfok feletti a vízszint.