Árvíz és orkán Nyugat-Ukrajnában: már hét halott

Az elmúlt 48 órában már hét halálos áldozatot követeltek a nyugat-ukrajnai megyékben az áradások és az orkánok. Több mint tizenötezer portát öntött el a víz és közel hétezer embert kellett kitelepíteni az elöntött településekről.

A Kárpátokban eredő folyók hirtelen történt jelentős vízszintemelkedése miatt négy nyugat-ukrajnai régió: Ivano-Frankivszk és Lemberg (Lviv) megye, Kárpátalja, illetve Bukovina szenvedte és szenvedi továbbra is a legnagyobb károkat. Az Ivano-Frankivszkban tartózkodó katasztrófa-elhárítási miniszter szombat délután úgy nyilatkozott, hogy pillanatnyilag az emberek életének mentése a legfontosabb, a károk megbecsülése csak ezután következhet. Vasárnap egyébként Júlia Timosenko miniszterelnök is a térségbe utazik, hogy személyesen vegyen részt a természeti katasztrófa kapcsán létrehozott kormánybizottság munkájában.

Az árvíz, a földcsuszamlások és az érintett vidékeken szinte naponta ismétlődő viharok már hét ember életét követelték. Ivano-Frankivszk megyében egy földcsuszamlás miatt megrongálódott ház tulajdonosa fulladt bele menekülés közben egy megáradt patakba, nem messze onnan pedig egy személygépkocsit sodort le az ár az úttestről. Szintén ebben a térségben egy fiatal pár villámcsapás áldozata lett. Bukovinában, azaz Csernyivci megyében ugyancsak villám ölt meg egy kilencéves kislányt. Egy szomszédos faluban pedig a saját pincéjében fulladt vízbe egy férfi, miközben a már elvermelt terményt próbálta menteni. Kárpátalján már harmadik napja keresnek egy turistát, aki a megáradt Uszty-Hladeny patakon megkísérelt átkelése során tűnt el.

Kárpátalján a vasárnap reggel rendelkezésre álló adatok szerint 1172 portát öntött el az ár. A legtöbb lakóház a técsői járási Úrmezőn (Ruszke Pole) áll vízben. A megyei katasztrófa-elhárítás munkatársainak 437 embert kellett kitelepíteni és biztonságos helyre szállítani.
A megáradt hegyi patakok és folyócskák többször veszélyeztették a Kárpátokon átvezető köz- és vasutak forgalmát. Vízátfolyások miatt szombaton órákra leállították a forgalmat az Ungvár-Lemberg és a Csap-Kijev országutakon. A Tatár-hágó felé vezető országút a rahói járásban történt több földcsuszamlás miatt már napok óta járhatatlan.

A Kárpátalja Megyei Meteorológiai Állomás jelentése szerint újabb jelentős árhullám várható, mivel szombat déltől ismét vihar tombolt a hegyek között. A técsői és huszti járásban a Tisza vízszintje várhatóan meghaladja majd az 5 métert, így több település, köztük Aknaszlatina is veszélybe kerülhet. A meteorológusok szerint Kárpátalján két nap alatt egy teljes havi csapadékátlag hullott le.Sporthírek