ÁRVÍZ: Baj nélkül tetőzött a Tisza Vásárosnaménynál

Baj nélkül tetőzött kedden délután a Tisza Vásárosnaménynál, a folyó 824 centiméterrel nem döntött rekordot a településnél. A környezetvédelmi miniszter és szakállamtitkára kedden a helyszínen tájékozódott az árvízvédekezésről, és bejelentették, hogy a Vásárhelyi Fejlesztési Terv keretében két árvízvédelmi beruházás valósulhat meg a Felső Tiszán 2013-ig. A Szabó Imre miniszter megerősítette, hogy a Romániában történt borsabányai zagykifolyás miatt Magyarországra nem jut a szennyeződésből.

Az árvízvédelmi fejlesztésekről Szabó Imre elmondta: az idei évben elindult uniós fejlesztések segítségével néhány éven belül jóval könnyebbé válik majd a hasonló árhullámok kezelése. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 150 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 110 milliárd a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésére (VTT).
Még az idén elkészül a Cigánd-Tiszakarádi és a Tiszaroffi tározó, valamint megvalósul a Bivaly-tói töltésáthelyezés.

Várhatóan a mostani árvízvédelmi költség megközelíti majd az egymilliárd forintot. Kedden már 2 ezer ezer ember dolgozott a gátakon, ebből 400 a Felső Tiszán.

Szabó Imre Környezetvédelmi miniszter megerősítette a helyszíni bejáráson, hogy nem veszélyezteti Magyarországot a romániai borsabányai zagytározóból kimosott nehézfém szennyezés. Ciánról pedig szó sincs, mert ott nem használják.
Már magyar szakemberek is tájékozódtak a helyszínen és azt mondták, hogy már sikerült körülhatárolni a szennyezést. Ráadásul az átvágott gát miatt annyi víz ömlött a területre, hogy az alaposan felhígult – tette hozzá. Ettől függetlenül magyar oldalon továbbra is folytatódnak a vízminőségi ellenőrzések a Tiszán.

Minden idők legnagyobb nyári tiszai árvizének egyelőre nincs utánpótlása. Tiszabecsnél megkezdődött az apadás és a készültségi szintet is elsőfokúra mérsékelték.