ÁRVÍZ : 900 ember dolgozik a folyók mentén

Jól vizsgázott az árvízvédelem hazai szervezete a péntekre virradó éjjel több folyón bekövetkezett árhullám első napján – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Galambos Tamás, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság PR vezetője.

A Hernád vízszintje 24 óra alatt több mint duplájára duzzadt, ennek ellenére a szakemberek szerint idén nem lesznek a védekezésben olyan nehézségek, mint 2004-ben és 2006-ban. A folyó az alsó szakaszon az előzetes adatok szerint vasárnap Gesztelynél tetőzik. Az árhullám 13 települést veszélyeztet. A Hernád veszélyes szakaszain korszerűsítik a védműveket. Jelenleg az előkészületek zajlanak, a munkát 2009-ben kezdik, csaknem 2,1 milliárd forintot költenek védekezésre. Erre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az érintett önkormányzatok már megkötötték a támogatási szerződést.

Galambos Tamás közleménye szerint a védekezést leginkább a színesfémtolvajok nehezítetik. A Zagyván található egyik zsilip fémszerkezetét korábban ellopták. Homokzsákokkal pótolták, ami 18 embernek jelentett pluszmunkát.
..
Szombaton, kora délután összesen 12 különböző folyón és patakon, 295,5 km hosszúságú folyószakaszon zajlik jelenleg I. fokot meghaladó védekezés, ebből 81 km hosszan II. fokú, 71,5 km hosszan pedig III. fokú készültség van érvényben. A jelenlegi védekezési időszak várhatóan augusztus elejéig tart. A folyók mellett 900 ember dolgozik – áll a közleményben.