ÁRVÍZ – Már be lehet menni Hernádszentandrásra

Csak egy sávon ugyan, de újra be lehetett jutni autóval a Borsod megyei Hernádszentandrásra vasárnap este óta. A települést a medréből kiöntött Hernád zárta el a külvilágtól egy időre, de a víz már apadni kezdett. Eközben néhány óra alatt tovább nőtt itthon az árvízveszélyes folyószakaszok hossza. Míg vasárnap délelőtt 468, kora este már 609 kilométeren volt valamilyen fokú készültség – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Horkay András, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletese. A vasárnap estére várt tetőzés szinte mindenhol éjszakára tolódott.

Hernádszentandrást körgát védi, így az ott élők nyugodtan fogadták az árhullámot. Üveges Gábor polgármester a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta: amikor megtudták, hogy árvíz lesz, beszerezték a homokot, zsákokat töltöttek, megszervezték a 24 órás szolgálatot, így kezdettől fogva sikerült uralni a helyzetet. Vasárnap napközben a településre autóval nem lehetett behajtani, de ellátási probléma nem volt.

Vasárnap délelőttől kora estig viszont csaknem 150 kilométerrel nőtt itthon az árvízveszélyes folyószakaszok hossza. Harmadfokon védett szakaszokból nem lett több, viszont első fokú készültség már 325 kilométernyi részen van, főleg a Tiszánál.

A tiszai áradás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több üdülőkörzetében is komoly gondot okoz. Tivadar, Jánd és Gergelyiugornya nyaralóövezetéből vasárnap délelőttig csaknem 3500 embert kellet kiköltöztetni. Tivadaron egy nyári tábor is veszélyben van – itt gyerekek táboroztak, Gulácsra vitték őket, így nem kellett megszakítani a nyaralásukat.

Vasárnap estére csupán a Lajta tetőzött Mosonmagyaróvárnál, 226 centiméteren, a folyó már apad. Későbbre – a szakemberek szerint vasárnap éjszakára – tolódott viszont a tetőzés a Hernád alsó szakaszán és a Tiszán felső szakaszán.