ÁRVÍZ – majdnem 470 kilométeren van készültség – ÖSSZEFOGLALÓ

A Borsod megyei Gesztelynél tetőzik vasárnap este a Hernád, a folyó mentén továbbra is harmadfokú készültség van érvényben. A Tisza várhatóan Tiszabecsnél és Tivadarnál tetőzik vasárnap. Közben első fokú készültséget rendeltek el délelőtt a Bodrog teljes magyarországi szakaszán – derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium friss összefoglalójából.

A szokatlanul sok csapadék miatt Magyarország 15 folyóján és patakján, összesen 468 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget vasárnap délutánig. 71,5 kilométeren harmad, 149 kilométeren másodfokú a készültség. A védekezésre mostanáig több mint 100 millió forintot költöttek. Vasárnap délutánig csaknem 100 ezer zsákot, 5 ezer köbméter homokot és 15 ezer négyzetméter fóliát használtak fel. Csaknem kétezren dolgoznak a gátakon. Gondot okoz a belvíz is: 4000 hektár van víz alatt.

A Hernádon harmadfokú készültség van, a folyó tetőzését Gesztelynél várják a szakemberek vasárnap estére. A folyó melletti töltést Méránál, Ócsanálosnál és Gesztelynél is megemelték.

Árad a Bodrog is. Itt vasárnap délelőttől rendelték el az elsőfokú készültséget a folyó teljes hosszán. A tetőzést Felsőbereckinél várják, szerdára, másodfokú készültség mellett.

A Tiszán másodfokú a készültség Tiszabecsnél és Tivadarnál, elsőfokú Vásárosnaménynál, Záhonynál, Dombrádnál és Tiszabercelnél. Vasárnap Tiszabecsnél és Tivadarnál várható tetőzés, hétfőn pedig Vásárosnaménynál – ott viszont harmadfokú készültségi szint feletti értékkel.

A tiszai áradás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több üdülőkörzetében is komoly gondot okoz. Tivadar, Jánd és Gergelyiugornya nyaralóövezetéből vasárnap délelőttig csaknem 3500 embert kellet kiköltöztetni. Tivadaron egy nyári tábor is veszélyben van. Itt gyerekek táboroztak. Gulácsra vitték őket, így nem kell megszakítani a nyaralásukat. A településekre és a Tisza tóhoz vezető utakat lezárták.

A Lajtán és a Répcén nincs komoly veszély, ennek ellenére, a magas vízállás miatt mindkét folyón harmadfokú a készültség. A vízgyűjtőkön már apadnak a folyók. A Lajta várhatóan 235 cm-rel tetőzik vasárnap este.

A Dunán – ahol eddig is a legkisebb volt a veszély – folyamatos az apadás. Dévénynél 358, Nagybajcsnál 327, Győrben 300 centiméteres volt a vízállás vasárnap reggel. Utóbbi hétfőre 270-re csökken a várakozások szerint.Sporthírek