ÁRVÍZ – Lassan lecseng az áradás nyugaton, de a Dráván újabb hullám várható

Apad a Rába és az éjszakai tetőzés óta a Mosoni-Duna is. Nagybajcsnál csütörtökön reggel a Dunán már csak 641 centimétert mértek a szerdai 674-hez képest. A folyón lefelé vonul az árhullám, várhatóan Mohácsnál tetőzik szombaton. Sok helyen a mezőgazdasági területek még víz alatt vannak. Újabb árhullám várható viszont a Dráván. Szerdán nem volt jelentősebb csapadék az országban, csütörtökön helyi esőzések lehetnek.

Szerda este óta folyamatosan apad a Duna, Nagybajcsnál csütörtök reggel már csak 641 centimétert mértek a szerdai 674-hez képest. A Mosoni – Duna éjszaka tetőzött azóta lassan apad a folyó. Apad a Rába is, de Győrben még mindig víz alatt vannak a rakpartok, az ártéri csónakházak, a strand és a városi uszoda.

Közben Ausztriából a szántóföldeken folyik át a víz, a Lajta ugyanis Miklósfalva (Nickelsdorf) térségében több helyen átbukik a töltésen – mondta a Független Hírügynökségnek Janák Emil, az Észak – dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Lajtán jelenleg 280 centiméter körüli értékeket mérnek. A vasárnap megnyitott vésztározó lezárást egyelőre nem folytatják.

Vas megyében lassan levonulóban az árvíz, Szentgotthárdnál megszűnt a készültség a Rábán – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A folyó vízszintje Körmendnél is apad, ott másodfokúra mérsékelték a készültséget. A város úgynevezett régi hídja azonban továbbra is zárva van az autók előtt, csak gyalog lehet átmenni rajta. A hidat csak statikai vizsgálat után nyitják meg újra, mert félő, hogy az árvízi uszadék megrongálta a szerkezetét. Sárvárnál még árad a Rába, de csak első fokú a készültség. A szakemberek szerint most már semmilyen rendkívüli esemény nem várható, az viszont továbbra is probléma, hogy a Rába-völgyben még mindig víz alatt vannak a mezőgazdasági területek.

A Duna szombaton tetőzik Mohácsnál, a Dráván újabb árhullám várható. A Duna osztrák területen elhelyezkedő vízgyűjtőjén az újabb csapadék miatt a Budapest alatti magyar szakaszon a vízszint apadása lelassul. Ezért a korábbi előrejelzések alapján szerdára várt tetőzés helyett Mohácsnál várhatóan szombat-vasárnap 845 centiméterrel tetőzik a Duna és nem éri el a II. fokú készültségi szintet (850 cm).

A Dráván az első árhullám kedden Drávaszabolcson letetőzött, amely nem érte el az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet. Elsősorban a murai területeken esett hétvégi esők miatt újabb áradás indult el a folyókon, a levonuló víz nagy sebességű lesz, de összességében az áradás kisebb lesz az első árhullámnál – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Heid Petra a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság referense. A levonulás hétvége felé várható. Ezért a drávai túrákat a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a héten továbbra sem javasolja megtartani a fokozott balesetveszély miatt.

Bátánál nemcsak az ideiglenes védművet, de csütörtökig vélhetően két lakóházat is elér az áradó Duna. A településen 800-900 zsák homokot szórtak ki eddig, és most azokat az átereszeket is visszatömik, amelyeket azért vágtak a 2006-ban épült ideiglenes gátba, hogy az esővíz a Dunába folyjon. Kedden a várt 40 helyett 53 centimétert emelkedett Bátánál a Duna vízszintje, azt azonban még mindig nem lehet tudni, hány centiméter körül tetőzik a hétvégén.