ÁRVÍZ – Estétől apad a Duna a felső szakaszán

Estétől apadásra számítanak a vízügyi szakemberek a Dunán Nagybajcsnál, a folyó lejjebb, egészen Budapestig azonban még árad. A fővároshoz például már a második árhullám érkezett meg. Tovább árad a Lajta is, a Rábán ugyanakkor már apadás indult meg.

A délutáni órákban 673 centiméteren állt a Duna Nagybajcsnál, várhatóan azonban hamarosan megáll a vízszint emelkedése. Estétől lassú, majd egyre intenzívebb apadásra lehet számítani, reggelre 630 centiméterig csökkenhet a vízállás – mondta el a Független Hírügynökségnek Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A lentebbi szakaszokon azonban még árad a Duna – mondta el Bognár Zoltán, az Országos Műszaki Irányító Törzs helyettes szóvivője. Budapesten jelenleg 706 centiméteren áll, várhatóan az elkövetkező órákban néhány centimétert még emelkedik a vízszint. Ezt követően pedig elhúzódó tetőzésre számítanak, így várhatóan a hétvégén még nem fognak felszabadulni a magas vízállás miatt lezárt rakpartok.

Megint árad közben a Lajta, Mosonmagyaróvár térségében szerdán néhány centimétert emelkedett a vízszint. Janák Emil azt mondta, hogy mivel a folyó bal partján a szántóföldön folyik át a víz Ausztriából, kezdeményezték a magyar-osztrák határvízi bizottság azonnali összehívását a probléma megoldása érdekében.

A Rába közben továbbra is lassan, de apad.

A hazai folyókon jelenleg 853 kilométeren van szükség árvízi védekezésre, ebből 103 kilométeren van harmadfok, 285 kilométeren másodfok és 465 kilométeren elsőfok. Bognár Zoltán elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban nem volt intenzív csapadék a folyók vízgyűjtőin, így várhatóan az árhullámok levonulnak és nem várható újabb.