ÁRVÍZ – Emelkedett a Duna Budapestnél

Lassan ugyan, de ismét emelkedik a Duna vízszintje Budapestnél, csütörtökön kora reggel 713 centiméteren állt. A szakemberek előrejelzése szerint ugyanakkor nem éri majd el a vízszint a tetőzéskor mért 716 centimétert – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője.

A Duna hétfőn hajnalban tetőzött Budapesten, 716 centiméteren. Délután kezdett apadni, kedd reggel hét órakor 706 centiméteren állt. Csütörtök reggel hat órakor azonban már 713 centiméterre emelkedett vissza a vízszint. Reich Gyula ezzel kapcsolatban elmondta: a folyó lassan emelkedik, az előrejelzések szerint ezután sem éri majd el a tetőzéskor mért szintet.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a Rába jelentősen apad. Körmendnél azonban fenntartják a harmadfokú készültséget, mert egy szivattyútelepnél erős csurgást észleltek. A szakemberek dolgoznak a probléma elhárításán.

A Lajta osztrák oldalon kilépett a medréből és a terepen jön át a víz Magyarországra. Ez ugyan lakóépületeket ugyan nem veszélyeztet, de mezőgazdasági károkat okoz az érintett területeken.

Jelenleg az országban 853 kilométeren van valamilyen árvízvédelmi készültség: 46 kilométeren harmadfokú, 334 kilométeren másodfokú és 472 kilométeren elsőfokú. A főváros védvonalain 87 kilométeren másodfokú készültség van érvényben.