ÁRVÍZ – BELVÍZ – Körösök

Szombaton átlagosan 10 milliméter esõ esett a Körös-Vidék vízgyûjtõin, de a régióban található vízfolyásoknál inkább apadás a jellemzõ. Az ország többi részéhez hasonlóan itt is a belvíz okozza a nagyobb gondot: a régióban több mint 17 ezer hektár van víz alatt.

Körös-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnapi tájékoztatása szerint a Fehér-, Fekete-, és Kettõs-Körösön nincs árvízvédelmi készültség. A Sebes-Körösön továbbra is I. fokú készültség van érvényben. Körösladánynál a vasárnap reggeli vízállás 421 centiméter volt, a folyó a szombati tetõzést követõen folyamatosan apad, hétfõre várhatóan itt is megszûnik az árvízvédelmi készültség.

A Berettyón szintén I. fokú készültség van érvényben, a folyó teljes magyarországi szakaszán apad. A Hármas-Körösön továbbra sincs készültség elrendelve. Gyománál megkezdõdött az apadás. Szarvasnál ma hajnalban tetõzött.

A terület 10 belvízvédelmi szakaszából jelenleg 1 szakaszon III. fokú, 8 szakaszon II. fokú, 1 szakaszon pedig I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A vasárnap összesen 23 szivattyútelep üzemel. Az elöntött terület nagysága növekedett, jelenleg 17.695 hektár. Ebbõl 5555 hektár vetés, 6030 hektár szántóterület. A belvizet befogadó vizekbe a védelmi idõszak kezdete, február 4-e óta több mint 31 millió köbméter vizet szivattyúztak át a földekrõl. Belvízi védekezésen az igazgatóság, a vízgazdálkodási társulatok és érintett önkormányzatok is részt vesznek, összesen 150 emberrel.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Felsõ-Tisza vidékén a folyók szintén apadnak, és a belvíz okozza a több gondot: ott 12 ezer hektáron van belvíz. A Közép-Duna vidékén csak 2650 hektár van belvíz alatt. Újra emelkedik viszont a Zagyva és az Ipoly vízszintje a Közép-Duna Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.