ÁRVÍZ – A Tiszán már sehol sincs harmadfokú készültség

A Tiszán már sehol sincs harmadfokú árvízvédelmi készültség szerdán hajnal óta – mondta el a Független Hírügynökségnek Iványi Krisztina, az Országos Műszaki Irányító Törzs ügyeletese. Egyedül már csak a Hernád egy szakaszán van szükség a legmagasabb fokozatú védekezésre.

Mindenhol megszűnt a harmadfokú árvízvédelmi készültség a Tiszán szerdán hajnaltól. A folyó jelenleg Záhony felett tetőzik, ám csak másodfokon és várhatóan ennél magasabb készültséget már nem is kell elrendelni – mondta Iványi Krisztina. Hozzátette: a Tisza kedden délután tetőzött Vásárosnaménynál, a korábban vártnál alacsonyabb, 824 centiméteren. Ennek az az oka, hogy a folyón egymás után levonuló két árhullám nem érte utol egymást.

Harmadfokú készültségre már csak a Hernádon van szükség Gesztelynél, 62 kilométer hosszan. Várhatóan azonban még szerdán ott is visszaminősítik a fokozatot.

Iványi Krisztina tájékoztatása szerint jelenleg a hazai folyókon 716 kilométer hosszan van szükség valamilyen fokozatú védekezésre. Ebből 62 kilométeren harmad-, 264 kilométeren másod- és 390 kilométeren elsőfokú készültség van érvényben.