ÁRVÍZ – A Hernád áradása miatt nem közelíthető meg autóval Kiskinizs

Nem közelíthető meg közúton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kiskinizs, miután a településre vezető utakat a Hernád áradása miatt le kellett zárni. A helyi polgármester azt reméli, hogy az esti órákra legalább az egyiket megnyitják, így ismét lehet majd azon közlekedni.

A községhez Hernádkércs felől vezető utat már vasárnap hajnalban lezárták a víz miatt, így csak Halmaj felől lehetett megközelíteni. Hétfőn délutánra azonban már ez a szakasz is járhatatlan, hiszen az úton 20, helyenként 40 centiméteres vízátfolyás van – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dobos Zsolt, a Magyar Közút Kht borsodi igazgatóságának ügyeletese. Így Kiskinizst jelenleg közúton nem lehet megközelíteni.

Orosz Miklósné, a 357 fős község polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, nagyobb autókkal és traktorral a bátrabbak átgázoltak a helyenként akár félméteres vízátfolyásokon. A település egyik lakója például éppen így szállított reggel munkába többeket és hozott be kenyeret illetve alapvető élelmiszereket a szomszédos településekről. A polgármester reményei szerint mivel apad a folyó, estére a Halmaj felől vezető utat már megnyitják, így arra ismét közlekedhetnek majd autóval.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád, a Tisza, illetve a Sajó áradása miatt az elmúlt napokban már nyolc útszakaszt kellett lezárni a szakembereknek. Járhatatlan a Novajidrány és Vizsoly, a Pere és Hernádszentandrás, a Sajólád és Bőcs, a Fügöd és Ináncs, illetve a Muhi és Köröm közötti út is, valamint lezárták Ároktő határában az ártéri területen átvezető útszakaszt.

A délelőtti tájékoztatások szerint hazánkban jelenleg 608 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 158 kilométeren III. fokú. Az aktuális árvízhelyzetről hétfőn délután számol be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője.