ÁRVÍZ – 700 millióba került eddig a védekezés

Megközelíti a 700 millió forintot az árvízi védekezés eddigi költsége – derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményéből. Budai Bernadett a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy a kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy 500 millió forintot biztosít a védekezésre és ha újabb árhullám érkezik, további pénzek állnak majd rendelkezésre. Ugyanitt Szabó Imre környezetvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a kormány által biztosított és a tárcánál rendelkezésre álló források egyelőre elegendőek a védekezésre és a szükséges készültségek fenntartására.

Szabó Imre, a tájékoztatón elmondta, hogy a hazai folyókon jelenleg 853 kilométeres hosszúságban van valamilyen fokú árvízi védekezés, ebből harmadfokú csak a Lajtán 36 kilométeres hosszúságban. Másodfokú készültség van érvényben a Dunán Dunakilitinél, Győrnél, Komáromnál, Esztergomnál és a folyó fővárosi szakaszán, illetve a Rábán Sárvár alatt.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy az elmúlt napokban a Duna vízgyűjtőin nem volt túl kedvező az időjárás, így egy újabb, lassú árhullám várható a folyón.

A miniszter beszélt arról is, hogy a tapasztalatok szerint hamarosan szükségessé válik a Lajtán és a Dunán is egy vésztározó kijelölése és megtervezése. Emellett fel kell készülni a szélsőséges időjárásra, erre az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 150 milliárd forintot különítettek el árvízvédelmi fejlesztések címszó alatt. Ennek egy jelentős részét – 30 milliárd forintot – a Duna 200 kilométer hosszú árvízvédelmi megerősítésre fordítják, ez 970 ezer ember biztonságát növeli.

A védekezéshez egyébként már csaknem 300 ezer darab homokzsákot, 365 köbméter homokot, 3500 tonna kavicsot, 3200 négyzetméter fóliát és 1500 darab fáklyát használtak fel.Sporthírek