RÖVIDHÍR – Sikerrel ért véget a EU energetikai csúcsa

Az Európai Unióhoz csatlakozott új tagországok mindkét fő kérdésben
kompromisszumot kötöttek a kétnapos energetikai csúcstalálkozón, Brüsszelben. A megállapodás értelmében az “újaknak” nem lesz kötelező 2020-ra 20 százalékra emelniük a megújuló energiaforrások arányát, és a károsanyag-kibocsátás szintén 20 százalékos csökkentésénél sem a fejlett nyugati tagállamok szintjéhez mérik őket.

Az Unió a klímaváltozás ellen 2020-ig 20 százalékos károsanyag kibocsátás-csökkentést irányzott elő. Az első tervek szerint minden tagországnak az 1990-es értékekhez képest kellett volna elérni a csökkenést. A 2004-ben, illetve idén csatlakozott országok számára – köztük Magyarországnak – ez elfogadhatatlan volt, mert többségükben olyan volt szocialista államokról van szó, amelyek gazdasága 1990-ben alig teljesített, így a károsanyag kibocsátás is jóval alacsonyabb volt, mint a fejlettebb nyugati országoké. A kiharcolt kompromisszum értelmében az új tagországoknál nem 1990-et, hanem egy olyan évet vesznek alapul, amelyben a károsanyag-kibocsátás már a nyugati országokéhoz hasonló arányú volt. Ez az évet még idén meghatározzák.

A másik vitás kérdésben az Unió eredetileg 2020-ra azt írta elő, hogy a tagországok energiájukat 20 százalékban megújuló energiaforrásból nyerjék. A javaslat kötelező érvényét az új tagországok elutasították. Végül az “újak”, így Magyarország is elfogadta, hogy törekedni kell a 20 százalékra, de csak azzal a feltétellel, hogy a konkrét nemzeti százalékokat az Európai Bizottsággal közösen, konszenzusos alapon állapítják meg, a természeti adottságok figyelembe vételével.Sporthírek